Υπαναχωρεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην νομοθετική ρύθμιση που εισάγει τον βαθμό στον τίτλο της ειδικότητας που έβρισκε ομόφωνα αντίθετους τους νοσοκομειακούς γιατρούς, γιατί κατηγοριοποιεί και δημιουργεί φίλτρα -ο άριστος και η πλέμπα- στη σταδιοδρομία και την επιστημονική εξέλιξή τους.
Η Αριστοτέλους δηλώνει πως θα «επανεξετάσει νομοθετικά το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ρύθμισης». Επιπλέον ξεκαθαρίζει ότι στις προσεχείς πανελλαδικές εξετάσεις που προγραμματίζεται να ξεκινήσουν από το δεύτερο εξάμηνο του 2019 δεν θα υπάρξει βαθμός στον τίτλο της ειδικότητα: «Σε κάθε περίπτωση η ρύθμιση δεν θα αφορά τους ειδικευόμενους γιατρούς που εκπαιδεύονται σήμερα με το προηγούμενο πλαίσιο – που ξεκίνησαν δηλαδή την ειδικότητα πριν από την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης Γ5α/Γ.Π.οικ.64843/2018 για τις ειδικότητες».
«Παρά την προφανή αναδιοργάνωση και αναβάθμιση της εκπαίδευσης στη διάρκεια της ειδικότητας, η κριτική από τους συνδικαλιστικούς φορείς των γιατρών έχει επικεντρωθεί στη διάταξη του ν.4600/2019 που προβλέπει βαθμό επιτυχίας (άριστα- λίαν καλώς-καλώς) ο οποίος θα αναγράφεται στον τίτλο της ειδικότητας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Προφανώς υπάρχουν επιχειρήματα υπέρ και κατά αυτής της ρύθμισης τα οποία το Υπουργείο Υγείας ακούει και σταθμίζει. Προφανώς επίσης δεν θεωρούμε ότι οι εξετάσεις και ο βαθμός τους είναι το μείζον πρόβλημα της ιατρικής εκπαίδευσης, αλλά αντίθετα είναι η καλή στελέχωση και λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και η καθολική τήρηση του εκπαιδευτικού προγράμματος κάθε ειδικότητας».
Πηγή: efsyn.gr