2+1 συχνές ερωτήσεις για την υστερεκτομή

0

Η υστερεκτομή είναι η επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται ολόκληρη η μήτρα μαζί τον τράχηλο. Η επέμβαση αυτή μπορεί να γίνει με αρκετές τεχνικές αναλόγως του περιστατικού, με τομή είτε στην κοιλιά σαν της καισαρικής, είτε κολπικά.

Η ολική υστερεκτομή δεν μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε νοσοκομείο άλλα μόνο σε όσα υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός λαπαροσκοπικής χειρουργικής.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της υστερεκτομής με λαπαροσκόπηση

Στην λαπαροσκοπική αφαίρεση γίνονται 3 – 4 πολύ μικρές τομές, από τις οποίες περνάνε τα λαπαροσκοπικά εργαλεία και η κάμερα υψηλής ευκρίνειας. Την εικόνα την βλέπει ο γιατρός σε μία μεγάλη οθόνη, έχοντας πολύ καλή μεγέθυνση και ευκρίνεια. Μόλις γίνει η αφαίρεση τα ράμματα είναι ενδοδερμικά και απορροφήσιμα από τον οργανισμό.

Η μήτρα μπορεί να βγει είτε κολπικά, είτε μέσα από κάποια τομή που έχει γίνει από την κοιλιά, μέσω ειδικού εργαλείου.

Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής υστερεκτομής είναι η σύντομη νοσηλεία και γρήγορη ανάρρωση καθώς και η ασφάλεια λόγω της μικρής συχνότητας μετεγχειρητικών λοιμώξεων.

Ποιο είναι το κόστος της επέμβασης;

Το κόστος της υστερεκτομής προσαρμόζεται ανάλογα με την μέθοδο που θα ακολουθηθεί, τη διάρκεια νοσηλείας και άλλους καθοριστικούς παράγοντες. Η κάθε γυναίκα είναι ένα διαφορετικό περιστατικό με μοναδικό οργανισμό, γι΄αυτό και μετά την πρώτη επαφή με τον γιατρό θα μάθει το ακριβές κόστος.

Μετά την υστερεκτομή, παρουσιάζονται συμπτώματα εμμηνόπαυσης;

Μετά την αφαίρεση της μήτρας θα σταματήσετε να έχετε έμμηνο ρύση. Το αν θα έχετε συμπτώματα εμμηνόπαυσης θα καθοριστεί αν μαζί με την μήτρα γίνει και αφαίρεση ωοθηκών.

Αν οι ωοθήκες μείνουν τότε η παραγωγή ορμονών συνεχίζεται άρα τα σημάδια της εμμηνόπαυσης ακόμα μπορεί να αργήσουν.

Το ιατρείο του Dr. Πολύζου εκτός από τα εξειδικευμένα χειρουργεία όπως είναι αυτό της υστεροσκόπησης, αναλαμβάνει και θεραπείες υπογονιμότητας με όλο τον κύκλο εξωσωματικής (σπερματέγχυση κ.τ.λ.)

Παναγιώτης Πολύζος

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Αθήνα

drpolyzos.gr