7 νέα φάρμακα θα κυκλοφορήσουν το 2019

0

 Επτά νέα φάρμακα αναμένεται να εισέλθουν στην αγορά το 2019  τα οποία προβλέπεται ότι θα αναδειχθούν κορυφαία στην κατηγορία τους μέχρι και το 2023, σύμφωνα με την λίστα Cortellis Drugs to Watch 2019, αναφέρει η εταιρεία  Clarivate Analytics.

Ακολουθούν τα νέα σκευάσματα, με λεπτομέρειες για τις θεραπευτικές κατηγορίες που καλύπτουν, τις εταιρείες που τα παράγουν, τον ανταγωνισμό που θα αντιμετωπίσουν και τους ρυθμιστικούς χαρακτηρισμούς.

Στις Γενετικές διαταραχές, πρόκειται να κυκλοφορήσουν:

1) Το onasemnogene abeparvovec, από την AveXis, εταιρεία της Novartis, που είναι μια θεραπεία που προορίζεται για την αντιμετώπιση της σπονδυλικής μυϊκής ατροφίας. Το φάρμακο θα αντιμετωπίσει άμεσο ανταγωνισμό από τον πρώτο στην κατηγορία που είναι το nusinersen, το οποίο είναι διαθέσιμο στις ΗΠΑ από το 2016 και στην ΕΕ από το 2017. (ορφανό φάρμακο).
2) Νέα είσοδος είναι και το betibeglogene darolentivec, από τη bluebird bio, που διορθώνει το ελάττωμα που προκαλεί τη β-θαλασσαιμία, η οποία είναι μια διαταραχή του αίματος που είναι απειλητική για τη ζωή. Σε αυτή την περίπτωση ανταγωνισμός υπάρχει μόνο από τη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων, που όμως ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τον ασθενή. (ορφανό φάρμακο).

Γενετικές διαταραχές και υπερβολική ανοσοαπόκριση / αυτοανοσία

3) ravulizumab, από τον Alexion, που αντιμετωπίζει την παροξυσμική νυκτερινή αιμοσφαιρινουρία, μια σπάνια, δυνητικά θανατηφόρα διαταραχή του αίματος. Πρόκειται για την συνέχεια του επιτυχημένου eculizumab της Alexion που έλαβε την έγκριση του FDA στα τέλη του περασμένου έτους. (Ορφανό φάρμακο).

Υπερβολική ανοσοαπόκριση / αυτοανοσία

4) Το Upadacitinib, από την AbbVie που αντιμετωπίζει τη ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι ένα ακόμη νέο λανσάρισμα. Προβλέπεται ότι θα αντιμετωπίσει σημαντικό ανταγωνισμό από τους καθιερωμένους βιολογικούς παράγοντες adalimumab, ετανεσέρπτη, golimumab, infliximab και certolizumab pegol, καθώς και τις βιοϊσοδύναμες εκδόσεις των adalimumab, ετανεσέρπτη.
5) Το risankizumab, από τη Boehringer Ingelheim / AbbVie για την αντιμετώπιση της ψωρίασης. Όπως αναφέρεται, θα ανταγωνιστεί με διαφορετικές θεραπευτικές μεθόδους, όπως τοπικές, ελαφριές θεραπείες και συστηματικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των παγιωμένων βιολογικών παραγόντων.
6) Το AR-101, από την Aimmune Therapeutics για την μείωση της αλλεργίας στα φιστίκια. Θα είναι πρώτο στην κατηγορία του και δεν αναμένεται σύντομα ανταγωνισμός.

Χρόνιες επιπλοκές

7) Το Roxadustat, από την AstraZeneca / FibroGen / Astellas, ολοκληρώνει τη λίστα με τα επτά νέα φάρμακα και ενδείκνυται για την αναιμία σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο. Με τους μακροχρόνιους ανταγωνιστές που υποφέρουν από οπισθοδρομήσεις που σχετίζονται με καρδιαγγειακά συμβάντα και όγκους, υπάρχει η δυνατότητα να αποκτήσει σημαντικό μερίδιο αγοράς.

Πίνακας: Aνάλυση 7 νέων φαρμάκων που προβλέπονται να εισέλθουν στην αγορά το 2019 και να επιτύχουν υψηλές πωλήσεις άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων μέχρι το 2023

  Drug Disease 2019 2023 Company (HQ)
1 Upadacitinib *§†|
(ABT-494)
Rheumatoid arthritis 53M 2.20B AbbVie (US)
2 Zolgensma ∆†|‡§
(onasemnogene abeparvovec; AVXS-101)
Spinal muscular atrophy 449M 2.09B AveXis (US)
(a Novartis subsidiary)
3 Roxadustat *§
(FG-4592; AZD-9941;
ASP-1517)
Anemia in chronic kidney disease patients on dialysis 30M 1.97B AstraZeneca(UK)
FibroGen (US)
Astellas (JPN)
4 Ultomiris ∆§|
(ravulizumab; ALXN-1210)
Paroxysmal nocturnal hemoglobinuria 170M 1.93B Alexion (US)
5 Skyrizi *|
(risankizumab; BI-655066; ABBV-066)
Psoriasis 132M 1.74B Boehringer Ingelheim (DE)
AbbVie (US)
6 AR-101 *†|‡ ‡‡ Peanut allergy 35M 1.17B Aimmune Therapeutics (US)
7 LentiGlobin ∆†|‡
(betibeglogene darolentivec)
Beta-thalassemia in transfusion-dependent patients 11M 1.12B bluebird bio (US)

Δεδομένα από Cortellis Competitive Intelligence database 05 Μαρίου 2019. Προβλέψεις σε U.S.$ εκατομμύρια(M) και δισεκατομμύρια (B). *=immune-related disease. ∆=genetic disorder. †=Breakthrough Therapy designation. ‡=Fast Track designation. |=Orphan Drug designation. §=Priority Review. ‡‡=first-in-class.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: <class=”content-links-a” style=”box-sizing: border-box; outline: none;”>iatronet.gr