Τεράστια είναι τα έσοδα που χάνονται για την οικονομία της χώρας λόγω παραποιήσεων και απομιμήσεων προϊόντων, από τομείς της αγοράς που είναι ευάλωτοι σε τέτοιου τύπου παραβάσεις.
Την πρώτη θέση (και με τεράστια διαφορά από τον επόμενο) κατέχουν μάλιστα τα φάρμακα, καθώς οι απώλειες στον κλάδο φτάνουν τα 490 εκατομμύρια ευρώ (10,5% των πωλήσεων), όταν οι συνολικές (από όλους τους τομείς της αγοράς) απώλειες για τη χώρα είναι ύψους 1,3 δισ. ευρώ ετησίως!
Μετά τα φάρμακα, ακολουθούν:
- τα είδη ένδυσης, με απώλειες 194 εκατ. (12,8% των πωλήσεων)
- τα καλλυντικά, με απώλειες 195 εκατ. (16,8% των πωλήσεων)
- τα έξυπνα τηλέφωνα με απώλειες 90 εκατ. (16,9% των πωλήσεων)
- τα κρασιά και τα αλκοολούχα ποτά, με απώλειες 150 εκατ. (0,7% των πωλήσεων).
Τα στοιχεία αυτά καταγράφει νέα έρευνα του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), στην οποία επισημαίνεται ότι η ύπαρξη προϊόντων που παραβιάζουν “δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας” επιδρούν και στις θέσεις εργασίας.
Πώς; Οι νόμιμοι κατασκευαστές παράγουν λιγότερα από όσα θα παρήγαγαν, αν δεν υπήρχαν προϊόντα παραποίησης/απομίμησης, με αποτέλεσμα να απασχολούν λιγότερους εργαζομένους. Έτσι χάνονται επίσης άμεσα 15.356 θέσεις εργασίας σε αυτούς τους τομείς στην Ελλάδα και 434.000 στην Ε.Ε. συνολικά, σύμφωνα με την έρευνα.
Το χαμένο κέρδος του 1,3 δισ. ευρώ αντιστοιχεί σε απώλειες 125 ευρώ ανά κάτοικο και στο 12,3% των πωλήσεων και αξίζει να αναφερθεί ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι απώλειες φτάνουν τα 60 δισ. ευρώ (ή 7,5% των πωλήσεων).
Ο εκτελεστικός διευθυντής του EUIPO, Αντόνιο Καμπίνος, σχολιάζει σχετικά ότι οι εκθέσεις που συντάσσουν και η έρευνα που διεξάγουν τα τελευταία 5 χρόνια δίνουν για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη εικόνα των οικονομικών επιπτώσεων της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας για την οικονομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ συλλέγονται πληροφορίες για τον τρόπο, με τον οποίο θίγονται τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σκοπός των ερευνών είναι «να διασφαλίσουμε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι πολίτες δεν θα έχουν την παραμικρή αμφιβολία για την αξία της διανοητικής ιδιοκτησίας και τις ζημίες που προκαλούνται από την παραβίασή της».
Πηγή: Φαρμακευτικός Κόσμος