Παύλος Πολάκης: Αισιοδοξία για καλύτερες μέρες στη Δημόσια Υγεία

0

Αισιόδοξος για καλύτερες μέρες που έρχονται για την Δημόσια Υγεία εμφανίστηκε ο Υφυπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης από τη Σύρο όπου βρέθηκε στο πλαίσιο του 15ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου.

Αφού υπενθύμισε ότι παρήλθε η εποχή της κατασπατάλησης και της διαφθοράς στο χώρο (όπως η σκανδαλώδης χρηματοδότηση ιστοσελίδων για «βελόνες και κλωστές» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά), εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις καλύτερες μέρες που έρχονται για τη Δημόσια Υγεία.

Ειδικότερα μίλησε για την πλήρη κρατική υποστήριξη σε ένα καλά μελετημένο σχέδιο για το Αιγαίο που θα βασίζεται σε 3 ενισχυμένα Νοσοκομεία-πυλώνες πρωτοβάθμιας περίθαλψης (με δυνατότητες όμως σχεδόν δευτεροβάθμιας) σε Ρόδο, Σύρο, Λέσβο και άλλες 4-5 Μονάδες σε μικρότερα νησιά με τουριστικό βάρος, σε συνδυασμό με ένα καλά οργανωμένο σύστημα μεταφορών των ασθενών.

Αναλυτικά διαβάστε παρακάτω τα βασικότερα σημεία της Ομλίας του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη στο 15ο Αναπτυξιακό Συνέδριο στη Σύρο:

«Ίσως είμαι από τους λίγους Έλληνες που έχουν γυρίσει τόσο πολύ το Αιγαίο, ξέρω που κουνεί πέτρα ακόμα και σε βραχονησίδα… πάνω από τη θάλασσα και κάτω από τη θάλασσα και κατανοώ απόλυτα την αγωνία του νησιώτικου πληθυσμού όταν πιάνει 7 μποφόρ…». Με τα λόγια αυτά άνοιξε την ομιλία του ο Αν. Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης στο 15ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Ν. Αιγαίου που διεξάγεται από χτες στην Σύρο.

Από το βήμα του Συνεδρίου ο Αν. Υπουργός κάλεσε τους παρευρισκόμενους να κάνουν μια απλή σύγκριση της κατάστασης στον τομέα της Υγείας στο νησιωτικό σύμπλεγμα, από το 2015 που ανέλαβε η Κυβέρνηση μέχρι σήμερα, εστιάζοντας «και στα μικρά και τα μεγάλα». Στη συνέχεια ο Π. Πολάκης, σταχυολόγησε μεταξύ άλλων ενδεικτικά παραδείγματα που συνηγορούν σε μια ανοδική πορεία και σημαντική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας στην περιοχή:

  • Στον τομέα της κρατικής χρηματοδότησης ανέφερε το παράδειγμα του Νοσοκομείου Σύρου, για το οποίο η προηγούμενη Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε προγραμματίσει να ενισχύσει με 1.792.000 € για το 2015 και η σημερινή Κυβέρνηση κατάφερε, ακόμα και μέσα στο ασφυκτικό χρηματοδοτικό πλαίσιο που της είχαν επιβάλλει οι δανειστές, να δώσει περίπου 2 εκατομμύρια. Το αντίστοιχο ποσό που διατέθηκε για το 2016 άγγιξε τα 3,5 εκ., ενώ για το 2017 δόθηκαν πάνω από 4 εκ. για το Νοσοκομείο αυτό.
  • Στον τομέα των υποδομών στάθηκε στο παράδειγμα της Σαντορίνης, όπου οι προκάτοχοι Υπουργοί των προηγούμενων Κυβερνήσεων προγραμμάτιζαν να πουλήσουν το κτίριο που στεγάζει σήμερα το νέο Νοσοκομείο για να φιλοξενήσει ιδιωτική επένδυση εμπορικού χαρακτήρα (Spa). Αντ’ αυτού σήμερα έχουμε στην Σαντορίνη μια υγειονομική μονάδα με 157 άτομα προσωπικό συνολικά εκ των οποίων 32 γιατροί και 40 κλίνες ασθενών, που «ανταγωνίζεται» με όρους αξιοπρέπειας παραπλήσια ιδιωτική ιατρική επένδυση και αντιμετωπίζει χιλιάδες περιστατικά με ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίας υγείας.
  • Στο πεδίο των διακομιδών των βαριά πασχόντων ασθενών, και αφού ανέφερε το στοιχείο ότι το 45% σχεδόν των περιστατικών σε Νοσοκομεία της Πρωτεύουσας επιστρέφει την επόμενη μέρα στις εστίες τους στα νησιά, επιβαρύνοντας άδικα τους σχετικούς προϋπολογισμούς (είτε από την αγωνία των επαγγελματιών υγείας, είτε από πελατειακές πιέσεις τοπικών παραγόντων), ανέδειξε τη μεγάλη χρησιμότητα και σημαντικότητα για τη δημόσια Υγεία στα νησιά, της νέας βάσης αεροδιακομιδών για τις Κυκλάδες που επιχειρεί με σύγχρονα ελικόπτερα της Π. Αεροπορίας από τον Οκτώβριο του 2016 με βάση τη Σύρο.
  • Στο επίπεδο της στελέχωσης των υγειονομικών μονάδων με ανθρώπινο δυναμικό και αναφερόμενος σε στοιχεία της επικράτειας, ο Αν. Υπουργός Υγείας Π. Πολάκης ανέφερε ότι συνολικά στο δημόσιο σύστημα Υγείας έχουν προστεθεί 16.000 άτομα από τον Οκτώβριο του 2015, από ένα συνολικό σχεδιασμό που έχει γίνει για 19.500 προσλήψεις στην τετραετία. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι πρόκειται για μια πρωτοφανή, ακόμα και από την ίδρυσή του, «ένεση» στελέχωσης του ΕΣΥ.