Ανακαλύφθηκε νέα ένωση που «σκοτώνει» ανθεκτικά μικρόβια

0

Μια νέα ένωση που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει αποδειχθεί κατά τη διάρκεια δοκιμών για την εξόντωση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά gram-αρνητικά βακτήρια, συμπεριλαμβανομένου του Escherichia coli. (E. coli).

 

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ACS Nano, περιγράφει τη νέα ένωση που σκοτώνει αρνητικά κατά gram E. coli, συμπεριλαμβανομένου ενός παθογόνου ανθεκτικού σε πολλά φάρμακα, το οποίο αναφέρει ότι είναι υπεύθυνο για εκατομμύρια μολύνσεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά παγκοσμίως ετησίως. Η νέα ένωση, η οποία απεικονίζει και σκοτώνει ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια, ανακαλύφθηκε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Sheffield και στο Rutherford Appleton Laboratory (RAL). Οι μελέτες τους έχουν δείξει ότι η ένωση φαίνεται να έχει διάφορους τρόπους δράσης, καθιστώντας πιο δύσκολη την εμφάνιση αντοχής στα βακτήρια. Το επόμενο βήμα της έρευνας θα είναι να το δοκιμάσει σε σχέση με άλλα πολυδύναμα βακτήρια.

Η νέα σύνθεση προσφέρει μια σειρά από δυνατότητες. “Καθώς η ένωση είναι φωταυγή, ανάβει όταν εκτίθεται στο φως. Αυτό σημαίνει ότι η πρόσληψη και η επίδραση στα βακτήρια μπορούν να ακολουθηθούν από τις προηγμένες τεχνικές μικροσκοπίου που είναι διαθέσιμες στο RAL”, δήλωσε ο καθηγητής Jim Thomas από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου του Sheffield. “Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες ζωτικές θεραπείες για απειλητικές για τη ζωή superbugs και τον αυξανόμενο κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η αντιμικροβιακή αντοχή”.

Νέες θεραπείες για gram-αρνητικά βακτηρίδια είναι ζωτικής σημασίας επειδή γίνονται γρήγορα ανοσοποιημένα στα σημερινά φάρμακα. Η αντιμικροβιακή αντοχή είναι ήδη υπεύθυνη για 25.000 θανάτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) κάθε χρόνο, αναφέρει το πανεπιστήμιο.  Η έρευνα θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για νέα θεραπεία αυτών των απειλητικών για τη ζωή μικροβίων.

Η ομάδα, με επικεφαλής τον Thomas, δοκιμάζει νέες ενώσεις που αναπτύχθηκαν από τον φοιτητή του, Kirsty Smitten, σε ανθεκτικά στα αντιβιοτικά κατά Gram αρνητικά βακτήρια, συμπεριλαμβανομένου του παθογόνου E. coli. Τα αρνητικά κατά gram βακτήρια στελέχη μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις όπως πνευμονία, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και λοιμώξεις του κυκλοφορικού συστήματος. Είναι δύσκολο να θεραπευθούν επειδή το κυτταρικό τοίχωμα των βακτηρίων εμποδίζει τα φάρμακα να εισέλθουν στο μικρόβιο και δεν έχει υπάρξει νέα θεραπεία για gram-αρνητικά βακτηρίδια τα τελευταία 50 χρόνια, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο. Επιπλέον, κανένα δυνητικό φάρμακο δεν έχει εισαχθεί σε κλινικές δοκιμές από το 2010, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο.

Σε μια πρόσφατη έκθεση σχετικά με τα παθογόνα που αντέχουν σε αντιμικροβιακά φάρμακα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έθεσε πολλά αρνητικά κατά Gram βακτηρίδια στην κορυφή της λίστας του, δηλώνοντας ότι οι νέες θεραπείες για αυτά τα βακτήρια ήταν «κρίσιμες με προτεραιότητα 1» επειδή προκαλούν μολύνσεις με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας καθιστώντας την ανθεκτική σε όλες τις παρούσες θεραπείες και συχνά παραλαμβάνονται σε νοσοκομεία, αναφέρει το πανεπιστήμιο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: healthweb.gr