Ανεύρυσμα Εγκεφάλου: Συμπτώματα & Ένοχα Σημάδια

0

Το ανεύρυσμα εγκεφάλου είναι το φούσκωμα της αρτηρίας από την οποία τροφοδοτείται ο εγκέφαλος. Είναι μάλιστα συχνό να εμφανιστεί και σε νέους άνω των 35, σε αντίθεση με το ανεύρυσμα της κοιλιακής και της θωρακικής αορτής.

 

Τα εγκεφαλικά ανευρύσματα διαχωρίζονται στο σακοειδές και το ατρακτοειδές. Το πρώτο είναι και το συχνότερο και συνήθως αναπτύσσεται στη διακλάδωση των αγγείων.

Ο βασικός κίνδυνος με τα ανευρύσματα είναι ότι μπορεί να σπάσουν, προκαλώντας αιμορραγία. Η ρήξη ενός ανευρύσματος είναι ένας μεγάλος κίνδυνος, αφού μπορεί να είναι διάχυτη στον εγκέφαλο ή έξω από αυτόν.

Συμπτώματα

Ένα μικρό ανεύρυσμα μπορεί να μη δώσει κανένα σύμπτωμα. Ένα πιο μεγάλο είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προκαλέσει συμπτωματολογία, η οποία εκδηλώνεται με ξαφνικό πονοκέφαλο, πόνο πίσω από το μάτι, ναυτία και εμετό, μούδιασμα και σε μερικές περιπτώσεις απώλεια συνείδησης.

Ανεύρυσμα εγκεφάλου που δεν έχει διαρραγεί (σπάσει) ακόμα

Αν το ανεύρυσμα εγκεφάλου είναι μεγάλο τότε παρουσιάζονται τα παραπάνω συμπτώματα, λόγω της πίεσης του στους γειτονικούς ιστούς. Αν η κατάσταση είναι σοβαρή μπορεί να παρουσιάζονται συμπτώματα όπως βλεφαρόπτωση ή διπλωπία.

Ανεύρυσμα εγκεφάλου που έχει μικρή διαρροή

Σε περίπτωση που το ανεύρυσμα έχει μικρή διαρροή, τόση ώστε να μην μιλάμε για ρήξη είναι σημαντική η μετακίνηση του ασθενούς στο νοσοκομείο, προκειμένου να αποφευχθεί μία μεγαλύτερη ρήξη. Ο ασθενής έχει σαν σύμπτωμα έναν οξύ και ξαφνικό πονοκέφαλο με συνοδεία ναυτίας.

Για τη διάγνωση όλων των παραπάνω, οι νευροχειρουργοί ακολουθούν συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Θα γίνει απεικόνιση της εγκεφαλικής αιμορραγίας με αξονική ή μαγνητική. Στην συνέχεια, θα γίνει αγγειογραφία για την επιβεβαίωση του ραγέντος ανευρύσματος.

Οι κορυφαίοι νευροχειρουργοί εγκεφάλου, στις περισσότερες των περιπτώσεων προσφέρουν μια πολύ καλή αντιμετώπιση σε ένα ραγέν ή μη ανεύρυσμα, με χειρουργείο που επιτυγχάνεται με κρανιοτομία και απολίνωση του ανευρύσματος.

Αν το χειρουργείο γίνει σε ανεύρυσμα που δεν έχει υποστεί αιμορραγία, τότε ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του μετά από 15 περίπου ημέρες.

Δημήτριος Ρολόγης

Νευροχειρουργός Εγκεφάλου Αθήνα

drologis.gr