Ρινικό διάφραγμα μύτης: Πώς επηρεάζει το ροχαλητό;

0

Το ροχαλητό είναι ένα συχνό πρόβλημα του γενικού πληθυσμού, που μπορεί να επηρεάσει τόσο την υγεία όσο και τη διάθεση του ανθρώπου. Είναι μία ισχυρότατη ένδειξη ότι δεν κοιμάστε καλά, με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα να είστε κουρασμένοι και να υποφέρετε από πονοκεφάλους. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στους άνδρες και όσο μεγαλώνει η ηλικία, τόσο μεγαλώνουν και τα ποσοστά του ροχαλητού.

 

Από την στιγμή που εμφανίζεται το ροχαλητό, σημαίνει πρωτίστως ότι κάτι δεν πάει καλά με την αναπνοή. Μπορεί να παρουσιάζεται απόφραξη κατά την προσπάθεια αναπνοής στον ύπνο, με το πρόβλημα να ξεκινάει κυρίως από τον φάρυγγα. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά προβλήματα όπως είναι η υπνική άπνοια.

Γιατί ροχαλίζουμε;

Ουσιαστικά θα λέγαμε ότι οτιδήποτε δυσκολεύει την αναπνοή, μπορεί να δημιουργήσει και ροχαλητό. Παροδικά το ροχαλητό εμφανίζεται με ένα απλό κρυολόγημα, με εποχικές αλλεργίες, με άσθμα. Πιο μόνιμα, το ροχαλητό μπορεί να είναι και ανατομικό.

Για να αντιμετωπίσετε αυτή την ενοχλητική κατάσταση αρχικά προτείνεται να αλλάξετε τρόπο ζωής. Η χειρουργική θεραπεία είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές που μπορείτε να επιλέξετε για να απαλλαγείτε μια και καλή από τα επακόλουθα του ροχαλητού στη ζωή σας.

Αν η περίπτωσή σας είναι ήπια, επιβάλλεται να ακολουθήσετε έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής με υγιεινή διατροφή και άσκηση. Έτσι οι μύες του σώματος γυμνάζονται και ενδυναμώνουν με αποτέλεσμα να αδυνατίζετε και να μην υπάρχει περίσσεια εναπόθεση λίπους στον λαιμό. Επιπλέον, μην λαμβάνετε φάρμακα πριν τον ύπνο, τα οποία επηρεάζουν τις οδούς της αναπνοής. Μιλήστε με τον ωρλ σας!

Τέλος, εξετάστε το ρινικό διάφραγμα μύτης, γιατί σε περίπτωση που είναι στραβό επηρεάζει άρδην την αναπνοή και κατ’ επέκταση το ροχαλητό. Μπορεί να χρειάζεται εγχείρηση από εξειδικευμένο χειρουργό.

Αργυρώ Κυπραίου

Χειρουργός ΩΡΛ (Ωτορινολαρυγγολόγος) Αθήνα

faceanatomy.gr