Αποκατάσταση προβλημάτων γονάτου, ισχίου, ώμου – Αρθροσκόπηση & άλλες μέθοδοι

0

Αθλητές ή περιστασιακά αθλούμενοι που έχουν υποστεί κακώσεις στο γόνατο ή αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ώμο τους, μπορεί κάποια στιγμή να αντιμετωπίσουν ρήξη γόνατος και τραυματισμούς στον ώμο. Επίσης ύστερα από πτώσεις μπορεί να επηρεαστεί και το ισχίο. Η αρθροσκόπηση γόνατος και ώμου αλλά και η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι θεραπείες που μπορούν να επιτύχουν πολύ σημαντικά αποτελέσματα.

Αν θέλουμε να επικεντρωθούμε στο γόνατο, θα λέγαμε ότι ανάλογα με την περιοχή που έχει τραυματιστεί προκύπτει και η κατάλληλη αντιμετώπιση. Σε νεότερες ηλικίες η διάσωση του μηνίσκου είναι σημαντική, καθώς έχει αποδειχθεί ότι αν κάποιος χάσει τον μηνίσκο, αυτό δεν είναι καλό προγνωστικό για την υγεία του γόνατος.

Σε βάθος χρόνου, οι χόνδρινες βλάβες μπορεί να γίνουν δύσκολες

Η αρθροσκόπηση και η σωστή αντιμετώπιση σε πρώιμο στάδιο στις κακώσεις ή τις ρήξης γόνατος και ώμου είναι πολύ σημαντική, για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Στην αρθροσκόπηση, μπορεί να γίνει μία ήπια γενική αναισθησία. Υπάρχουν ειδικά εργαλεία με τα οποία φτάνει ο γιατρός στον ιστό. Στην συνέχεια οι «χαλασμένοι» ιστοί ράβονται πάνω στην ανατομική τους θέση, δηλαδή κοντά στο οστό.

Αποθεραπεία

Αυτοεξυπηρέτηση: Την επόμενη κιόλας ημέρα ο ασθενής μπορεί να κάνει μπάνιο και να εξυπηρετήσει τις βασικές του ανάγκες.

Δουλειά: Μέσα σε 10 ημέρες, μετά την αρθροσκόπηση, μπορεί ο ασθενής να επιστρέψει σε δουλειά γραφείου.

Αθλητική δραστηριότητα: Η επιστροφή αναμένεται σε μερικούς μήνες.

Η φάση αποκατάστασης είναι η πρώτη, στην οποία θα πρέπει να φύγει ο πόνος. Έπειτα η ενδυνάμωση είναι σημαντική και γίνεται με φυσικοθεραπεία.

Σακελλαρίου Ι. Βασίλειος

MD, MSc, PhD

Athens Orthopedic Experts

athensorthoexperts.gr