Η αρθροσκόπηση μηνίσκου – γόνατος και ώμου είναι μία υπερσύγχρονη διαγνωστική και θεραπευτική μέθοδος, κατά την οποία, χρησιμοποιείται ένα ειδικό εργαλείο, το αρθροσκόπιο που διαθέτει μία μικρή κάμερα, προκειμένου ο γιατρός να δει μέσα στην άρθρωση που πάσχει, χωρίς να πραγματοποιήσει ανοιχτή χειρουργική επέμβαση τραυματίζοντας τους παρακείμενους μύες και ιστούς.
Με την διαδικασία της αρθροσκόπησης γόνατος και ώμου, αναζητούνται τυχόν προβλήματα στο εσωτερικό των αρθρώσεων (διαγνωστική μέθοδος) και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στα ελεύθερα σώματα μίας άρθρωσης, μπορεί να αντιμετωπιστούν κιόλας (θεραπευτική μέθοδος) με τη χρήση μικρών χειρουργικών εργαλείων.
Πώς γίνεται η διαδικασία
Κατά την αρθροσκόπηση ώμου, ο γιατρός κάνει τρεις μικρές τομές στο σημείο πάνω από την άρθρωση, είτε του γονάτου είτε του ώμου εν προκειμένω. Οι τρεις αυτές τομές δεν ξεπερνάνε τα 10 εκατοστά και είναι ίσα για να μπορέσουν να εισαχθούν τα μικροεργαλεία, χωρίς να τραυματιστούν οι μύες της άρθρωσης, γεγονός που θα δημιουργούσε μεγαλύτερο πρόβλημα, παρατείνοντας εν τέλει τον χρόνο ανάρρωσης.
Αρχικά ο γιατρός εισάγει το λεγόμενο αρθροσκόπιο, ένα μακρόστενο εργαλείο με μία μικρή κάμερα στην άκρη του, προκειμένου να βλέπει το εσωτερικό της άρθρωσης. Στην συνέχεια και αφού κριθεί απαραίτητο, αν η κατάσταση του ασθενούς μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, ο γιατρός εισάγει μικροεργαλεία και επιδιορθώνει την εκάστοτε βλάβη της άρθρωσης μέσα από τις οπές που δημιούργησε για τις ανάγκες της αρθροσκόπησης, χρησιμοποιώντας ειδικά μικροσκοπικά εργαλεία.
Πόσο διαρκεί η ανάρρωση
Μετά την αρθροσκόπηση θα νιώθετε κούραση για μερικές ημέρες. Το γόνατο ή ο ώμος θα έχουν οίδημα, ενώ θα υπάρχει έντονη ερυθρότητα γύρω από τις τομές. Αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά συμπτώματα και θα αρχίσουν να υποχωρούν μέσα στην πρώτη εβδομάδα. Ο χρόνος ολικής ανάρρωσης υπολογίζεται περίπου στις 6 εβδομάδες, αλλά μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης.
Πρακτικές Συμβουλές για μετά την επέμβαση
Θα πρέπει να περιορίσετε τη δραστηριότητά σας μέχρι να επέλθει η πλήρης ίαση. Μπορείτε να επανέλθετε στην εργασία σας μετά από μερικές ημέρες, αλλά μόνο αν αυτή είναι δουλειά γραφείου.
Θα πρέπει να ξεκουράζεστε συχνά και να τοποθετείτε το χειρουργημένο μέλος σε επίπεδο ψηλότερο από αυτό της καρδιάς. Με το πέρασμα όμως των ημερών θα πρέπει να αυξάνετε σταδιακά τη δραστηριότητά σας. Πιθανότατα θα χρειαστείτε κάποιο είδος νάρθηκα που στηρίζει και κρατάει σταθερό τη χειρουργημένη άρθρωση. Μπορείτε να κάνετε κανονικά μπάνιο μετά από 2 ή 3 ημέρες, κρατώντας πάντοτε το εγχειρισμένο σημείο στεγνό. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να φροντίζετε για τη σωστή υγιεινή και την καθαριότητα του εγχειρισμένου σημείου.
Θα πρέπει να αποφύγετε την οδήγηση για όσο διάστημα σας υποδείξει ο γιατρός σας. Η δίαιτά σας θα πρέπει να ελαφριά και υγιεινή για να βοηθήσετε την ίαση του χειρουργημένου σημείου, ενώ θα πρέπει να καταναλώνετε πολλά υγρά.
Ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει με την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή που περιλαμβάνει κυρίως παυσίπονα και αναλγητικά. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπερβείτε τις οδηγίες του γιατρού. Τέλος, απαραίτητη θα είναι η φυσικοθεραπεία της χειρουργημένης άρθρωσης για την πλήρη ενδυνάμωση των μυών και των συνδέσμων που την αποτελούν.
Αναστάσιος Δεληγεώργης
Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλίατρος