Αυτή είναι η «χρυσή» δεκάδα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων του 2018

0

Τη λίστα με τις 10 κορυφαίες φαρμακευτικές επιχειρήσεις της χρονιάς παρουσιάζει σε ανάλυση του το IgeaHub, αξιολογώντας μια σειρά από παραμέτρους και αποδόσεις του 2017, σε συνολικά επτά κριτήρια, διαμορφώνοντας έτσι τη «χρυσή» 10άδα.

 

Video: https://youtu.be/AZgBw1rfyiQ

Η αξία της παγκόσμιας φαρμακευτικής αγοράς υπολογίζεται στα 1,11 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2017, ενώ προβλέπεται να φτάσει τα 1,43 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020. Την προηγούμενη χρονιά, η φαρμακευτική αγορά της Βόρειας Αμερικής, Ασίας – Ειρηνικού και της Δυτικής Ευρώπης αντιστοιχούσε στο 37%, 22% και 20% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την ανάλυση στοιχείων, το 2017 οι 10 κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες παγκοσμίως εμφάνισαν πωλήσεις ύψους 437.257 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συγκεντρώνοντας περίπου το 40% σε παγκόσμιο μερίδιο αγοράς. Ενώ, οι 15 κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες παγκοσμίως πέτυχαν πωλήσεις 568.617 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ποσό που αντιστοιχεί στο 51% του μεριδίου αγοράς παγκοσμίως.

Αξιολόγηση επτά κριτηρίων 

Το μοντέλο ταξινόμησης περιλάμβανε επτά κριτήρια σε έκαστο οργανισμό, με έμφαση τα έσοδα από τις πωλήσεις φαρμακευτικών προϊόντων και το ποσοστό αύξησης στο διάστημα 2016 – 2017. Συγκεκριμένα, στα κριτήρια περιλαμβάνονται τα έσοδα, το ποσοστό μεταβολής στην ετήσια αύξηση εσόδων, οι δαπάνες σε Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D), συνολικά έξοδα και έσοδα, το ποσοστό εσόδων από τα τρία πρώτα φαρμακευτικά προϊόντα έκαστης εταιρείας και έσοδα ανά εργαζόμενο.

Στην ανάλυση του IgeaHub, δημιουργήθηκε στατιστική βάση για την αξιολόγηση των επιλεγμένων αυτών κριτηρίων. Κάθε εταιρεία έλαβε βαθμολογία για έκαστο κριτήριο ενώ χρησιμοποιήθηκε η σταθμισμένη τιμή προκειμένου να εξαχθεί το τελικό στατιστικό αποτέλεσμα.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις φαρμάκων είχαν την μεγαλύτερη βαρύτητα στην αξιολόγηση (45%), ενώ τα έσοδα από τα 3 καλύτερα προϊόντα έλαβαν το χαμηλότερο (5%).

1η θέση: F. HoffmannLa Roche Ltd (Ελβετία)

Στην πρώτη θέση αξιολόγησης βρίσκεται η Hoffmann-La Roche (Roche), επικεντρωμένη στην έρευνα ανάπτυξης και παραγωγής καινοτόμων φαρμάκων. Η Roche διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο φαρμάκων στην ογκολογία, τον διαβήτη, την οφθαλμολογία, τις νευροεπιστήμες, την ανοσολογία και τις μολυσματικές ασθένειες. Το 2017, τα κορυφαία 3 φάρμακα με τις καλύτερες πωλήσεις περιλαμβάνουν τις θεραπείες για τον καρκίνο MabThera / Rituxan, Herceptin και Perjeta.

2η θέση: Pfizer (ΗΠΑ)

Η Pfizer διαθέτει ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών κατηγοριών με αρκετά καινοτόμα φάρμακα. Η Pfizer εξειδικεύεται στους τομείς της καρδιολογίας, της ογκολογίας και της ανοσολογίας. Το 2017, στα 3 πλέον δημοφιλή φάρμακα της περιλαμβάνονταν το Lyrica, Prevnar 13 / Prevenar 13 και το Ibrance.

3η θέση: AbbVie (ΗΠΑ)

Η βιοφαρμακευτική επιχείρηση AbbVie διαθέτει προηγμένες θεραπείες στην κατηγορία της ρευματολογίας, γαστρεντερολογίας, δερματολογίας, ογκολογίας και των νευρολογικών διαταραχών. Στα κορυφαία 3 φάρμακα με τις υψηλότερες πωλήσεις περιλαμβάνονται το: Humira, Imbruvica και η θεραπευτική κατηγορία της ηπατίτιδας C (HCV).

4η θέση: Johnson & Johnson (ΗΠΑ)

Η Johnson & Johnson (J&J) δραστηριοποιείται στην παραγωγή φαρμακευτικών και καταναλωτικών αγαθών, με τις θυγατρικές της να έχουν πολυσχιδή δράση στο μέτωπο της έρευνας έρευνας, ανάπτυξης, παραγωγής και πώλησης φαρμακευτικών προϊόντων, ιατρικών συσκευών και προϊόντων για την υγεία. Η Johnson & Johnson διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της φάρμακα για την ηπατίτιδα C, τον HIV/AIDS και την αρθρίτιδα. Το 2017, στα 3 πιο δημοφιλή φάρμακα περιλαμβάνονταν το Remicade, Stelara και Invega Sustenna / Xeplion / Trinza / Trevicta.

5η θέση: Sanofi (Γαλλία)

Η γαλλική φαρμακευτική επιχείρηση Sanofi διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της συνταγογραφούμενα φάρμακα και OTC, με ειδίκευση στις θεραπευτικές κατηγορίες που αφορούν το κεντρικό νευρικό σύστημα, το καρδιαγγειακό σύστημα, στην ογκολογία, τον διαβήτη και τα εμβόλια. Το 2017, στα κορυφαία 3 φάρμακα σε πωλήσεις φάρμακα περιλαμβάνονταν το Lantus, το Lovenox και το Aubagio.

6η θέση: Merck & Co (ΗΠΑ)

Η Merck, γνωστή ως MSD εκτός Ηνωμένων Πολιτειών και Καναδά, προσφέρει λύσεις υγείας μέσω συνταγογραφούμενων φαρμάκων, εμβολίων και θεραπειών με βιολογικούς παράγοντες. Η Merck διαθέτει φάρμακα στη θεραπευτική κατηγορία της ογκολογίας, τη υπογονιμότητας, των νευροεκφυλιστικών ασθενειών και της ενδοκρινολογίας. Το 2017, στα 3 πιο δημοφιλή της φάρμακα περιλαμβάνονταν το Januvia / Janumet, το Keytruda και το Gardasil / Gardasil 9.

7η θέση: Novartis (Ελβετία)

Η Novartis, με έδρα την Βασιλεία της Ελβετίας διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της καινοτόμες θεραπείες και φαρμακευτικά προϊόντα σε ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών κατηγοριών, όπως η ογκολογία, η καρδιολογία, η νευρολογία, η ανοσολογία, η φροντίδα των ματιών, και τα βιο-ομοειδή φάρμακα. Το 2017, στα κορυφαία 3 φάρμακα με τις καλύτερες πωλήσεις περιλαμβάνονταν τα: Gilenya, Cosentyx και Glivec.

8η θέση: Gilead Sciences (Η.Π.Α.)

Η Gilead Sciences έχει επικεντρωθεί στην ιολογική, ηπατολογική, αιματολογική, ογκολογική, καρδιαγγειακή κατηγορία, όπως επίσης και στις ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος. Το 2017, στα κορυφαία 3 φάρμακα με τις καλύτερες πωλήσεις περιλαμβάνονταν το Harvoni, το Epclusa και το Truvada.

9η θέση GlaxoSmithKline (Ηνωμένο Βασίλειο)

Στο χαρτοφυλάκιο της GlaxoSmithKline περιλαμβάνονται φάρμακα για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, την γυναικολογία, τον διαβήτη, δερματολογία και αναπνευστικά νοσήματα. Το 2017, στα κορυφαία 3 φάρμακα με τις καλύτερες πωλήσεις περιλαμβάνονταν τα: Seretide / Advair, Triumeq και Tivicay.

10η θέση: Amgen (Η.Π.Α.)

Η αμερικανική φαρμακευτική επιχείρηση Amgen Inc., με έδρα την Καλιφόρνια, αναπτύσσει καινοτόμες θεραπείες τόσο σε βιοφαρμακευτικά προϊόντα, όσο και σε φάρμακα μικρών μορίων. Το 2017, στα κορυφαία 3 φάρμακα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις περιλαμβάνονται τα: Enbrel, Neulasta και Aranesp.

 

 

Πηγή: businessnews.gr