Χημειοθεραπεία μέσω Ιντερνετ στην Κίνα

0

Τριάντα τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες έχει να πεθάνει ένας καρκινοπαθής από αγροτική περιοχή της Κίνας, από έναν κάτοικο αστικής ζώνης. Αυτός είναι ο

λόγος που Κινέζοι καρκινοπαθείς, γνωστοί «ως καρκινο-πρόσφυγες», αναζητούν τις δραστικές ουσίες αντικαρκινικών φαρμάκων μέσω Διαδικτύου.

 Ο νεφροπαθής Χονγκ Ρουπίν εισάγει παρανόμως γενόσημα φάρμακα από την Ινδία.

«Είχα φθάσει σε απόλυτη απελπισία, μέχρι που ανακάλυψα τις ουσίες αυτές σε ιστοσελίδα. Ελπίζω μόνο οι έμποροι αυτοί να έχουν ψυχή και να μην πουλάνε ψεύτικα φάρμακα», λέει ο Ζανγκ Ζετζούν, η μητέρα του οποίου πάσχει από καρκίνο του πνεύμονα.

Παρά τις μεγάλες δαπάνες στον τομέα της υγείας από το κράτος, οι ασθένειες αποτελούν το πρωταρχικό αίτιο που οδηγεί κινεζικές οικογένειες στην οικονομική καταστροφή. Πολλά από τα προβλήματα αυτά οφείλονται σε γραφειοκρατικά προσκόμματα, όπως οι μεγάλες καθυστερήσεις στην έγκριση κυκλοφορίας των σκευασμάτων και η άρνηση πολλών υγειονομικών ταμείων να καλύψουν τις δαπάνες χημειοθεραπείας. Στην προσπάθειά τους να επιζήσουν, πολλοί Κινέζοι καρκινοπαθείς παραβιάζουν τον νόμο, αγοράζοντας φάρμακα μέσω Ιντερνετ.

Το θέμα έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις, που αποτέλεσε θέμα επιτυχημένης κινηματογραφικής ταινίας το περασμένο καλοκαίρι. Η επιτυχία της ταινίας ήταν τέτοια, που ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ κατέθεσε πρόταση για δραστική μείωση των τιμών των φαρμάκων.  Η δρ Σεν Λιν, επικεφαλής του τμήματος ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Πεκίνου, λέει ότι πολλοί από τους ασθενείς της, που δεν μπορούν να καλύψουν πια το κόστος της φαρμακευτικής τους αγωγής, ρωτούν εάν μπορούν να εξασφαλίσουν γενόσημα φάρμακα από την Ινδία.

«Προσπαθώ να τους αποθαρρύνω, καθώς δεν μπορώ να εγγυηθώ για την ποιότητα των φαρμάκων από την Ινδία. Αν, όμως, συνεχίσουν να λαμβάνουν κινεζικά φάρμακα, στις σημερινές τους τιμές, θα πτωχεύσουν», λέει η δρ Σεν.

Το κενό αυτό καλύπτουν ιστοσελίδες με ακριβείς οδηγίες για την κατ’ οίκον παρασκευή φαρμάκων χημειοθεραπείας.

Ο κ. Ζανγκ χορήγησε τις «ιδιοκατασκευές» αυτές στη μητέρα του για διάστημα δύο ετών, προτού η κ. Ζανγκ υποκύψει.  Η νεκροψία έδειξε ότι η κ. Ζανγκ πέθανε από στομαχική αιμορραγία και οξεία βρογχίτιδα.

Πηγή: Καθημερινή, έντυπη μορφή