Διαφραγματοκήλη & κύστη κόκκυγος – Παθήσεις που πρέπει να προσέξετε!

0

Ο γενικός χειρουργός dr. Γεώργιος Ηλίας μέσα από την ιατρική ιστοσελίδα του σας ενημερώνει για παθήσεις που αφορούν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού.

Δύο από αυτές τις παθήσεις που αποτελούν πεδίο έλξης πολλών χειρουργών, είναι η διαφραγματοκήλη και η κύστη κόκκυγος.

Η διαφραγματοκήλη ορίζεται σαν την διεύρυνση του οισοφάγου, η οποία σχετίζεται με την εξασθένιση του φρενοοισοφαγικού συνδέσμου, με αποτέλεσμα μέρος του στομάχου να μεταναστεύει κοντά στην θωρακική κοιλότητα και να προκαλεί διάφορα προβλήματα.

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες σίγουρα είναι η μεγάλη ηλικία, η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη, ο χρόνιος βήχας που προκαλεί αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση.

Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξει ο ασθενής μερικές φορές δεν υπάρχουν καθώς η διαφραγματοκήλη μπορεί να είναι ασυμπτωματική. Ο καύσος σίγουρα είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα μαζί με τον πόνο στην κοιλιά σε κατάκλιση, τις ναυτίες και την βραχνάδα στην φωνή. Για την ασφαλή διάγνωση σαφώς και απαιτείται η εξέταση από τον ειδικό, καθώς αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα πολλών παθήσεων.

Κύστη κόκκυγος

Η κύστη του κόκκυγα ή αλλιώς τριχοφωλεακό συρίγγιο αφορά την φλεγμονή στον κόκκυγα. Συνήθως προκαλείται από την διείσδυση των τριχών μέσα στο δέρμα. Μπορεί να έχει σχηματιστεί ακόμα και στην εβρυϊκή ζωή.

Επιβαρυντικοί παράγοντες σε αυτή την πάθηση είναι η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία. Τα συμπτώματα αφορούν εκροή πύου από την διόγκωση της περιοχής και άσχημη οσμή. Συνήθως το μέρος αυτό είναι κοκκινωπό. Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να προκαλείται πυρετός και γενική καταβολή του οργανισμού. Η χειρουργική επέμβαση για την κύστη κόκκυγα πρέπει να είναι άμεση, για να μην εμφανιστούν πιο σοβαρά συμπτώματα.

 

 

 

Δρ. Γεώργιος Ηλίας

Γενικός Χειρουργός Αθήνα

hlias.gr