Οστεοαρθρίτιδα και τενοντίτιδα ώμου – Ποια είναι η επιτυχημένη θεραπεία

0

Η τενοντίτιδα και η οστεοαρθρίτιδα αποτελούν δύο από τις συχνότερες παθήσεις του ώμου. Η ορθοπεδική χειρουργική είναι η επιστήμη που θα δώσει λύση σε αυτές τις δύο παθήσεις.

Ο ορθοπεδικός θα σας εξετάσει και θα αποφανθεί αν πρέπει να προχωρήσετε σε συντηρητική ή χειρουργική αποκατάσταση.

Τενοντίτιδα

Η τενοντίτιδα ώμου αποτελεί την συχνότερη αιτία για την αίσθηση του πόνου στην περιοχή. Η φλεγμονή του τένοντα παρουσιάζει συχνά οίδημα, από το οποίο αλληλένδετο είναι ο πόνος. Ο ώμος ανατομικά είναι μία δύσκολη περιοχή, η κίνηση της οποίας εξαρτάται από πολλοίς τένοντες που ευθύνονται για κάθε κίνηση αλλά και σταθερότητα του ώμου.

Η θεραπεία στοχεύει λοιπόν στο να μειώσει τον πόνο και να αποκαταστήσει την ευρύτητα της κίνησης. Αρχικά ο ασθενής λαμβάνει αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Αν τα συμπτώματα επιμένουν τότε η φυσικοθεραπεία είναι μία λύση. Έπειτα η τοπική έγχυση βιολογικών παραγόντων, είναι μία πολύ καλή λύση στην τενοντίτιδα στον ώμο.

Αν όλα τα παραπάνω δεν αποδώσουν καρπούς, τότε γίνεται αρθροσκόπηση ώστε να καθαριστεί κάθε φλεγμονώδες στοιχείο. Μετά την αρθροσκόπηση ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στην καθημερινότητά του, χωρίς να αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα.

Οστεοαρθρίτιδα του Ώμου

Σε αυτή την περίπτωση καταστρέφεται η αρθρική επιφάνεια και ο ώμος κλιμακωτά δεν ανταποκρίνεται. Τα συμπτώματα συχνά δεν είναι πολύ φανερά και ο ασθενής μπορεί να τα αγνοεί. Αν η οστεοαρθρίτιδα ώμου φτάσει όμως σε τελικό στάδιο, θα πρέπει να γίνει ολική αρθροπλαστική.

Αν ο χειρουργός ορθοπαιδικός διαγνώσει σωστά την πάθηση, τότε μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξή της και ο ασθενής να βιώνει μία καλύτερη ζωή. Η συντηρητική αγωγή αποτελείται από φυσικοθεραπεία και χορήγηση αντιφλεγμονωδών σκευασμάτων. Επίσης μπορούν να γίνουν ενδαρθρικές εγχύσεις υαλουρονικού οξέος. Η τελική και οριστική θεραπεία είναι η ολική αρθοπλαστική της άρθρωσης που προσφέρει και την πλήρη αποκατάσταση.

Πάντος Παναγιώτης

Ορθοπαιδικός Χειρουργός

elbowandshoulder.gr