Προστατίτιδα και χρόνια υπερπλασία προστάτη – Συμπτώματα & αίτια

0

Οι παθήσεις του προστάτη βρίσκονται στο προσκήνιο, όσο η ηλικία του άνδρα μεγαλώνει.

 

Η προστατίτιδα και η υπερπλασία του προστάτη είναι από τις πιο γνωστές παθήσεις που η δυσκολία της ούρησης αποτελεί βασικό σύμπτωμα. Επηρεάζει τους άνδρες στην ηλικία των 50. Το αίτιο δεν είναι απολύτως σαφές, ωστόσο η νόσος οφείλεται σε κάποιο βακτήριο και μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβίωση.

Η προστατίτιδα που διαρκεί για χρόνια ονομάζεται χρόνια προστατίτιδα και έχει σαν παράγοντες κινδύνου την ηλικία, το ιστορικό, κάποια βαριά μόλυνση, τη χρήση καθετήρα.

Αίτια και συμπτώματα προστατίτιδας

H προστατίτιδα μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια με κυριότερο την προσβολή από κάποιο κοινό βακτήριο, που περνάει στον προστάτη. Δεν είναι μία μεταδοτική ασθένεια, ωστόσο αν αυτό το μικρόβιο προκαλείται από σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα τότε εννοείται ότι είναι μεταδιδόμενο. Υπάρχει και η περίπτωση η προστατίτιδα να είναι αποτέλεσμα κάποιας χειρουργικής επέμβασης.

Τα συμπτώματά της μπορεί να ξεκινήσουν ξαφνικά. Αυτά είναι η δυσουρία, το αίσθημα του καύσου κατά την ούρηση, η αιματουρία, ο πόνος στην κοιλιά, η επώδυνη εκσπερμάτιση και πολλά άλλα.

Καλοήθης υπερπλασία προστάτη

Η καλοήθης υπερπλασία προστάτη είναι η αύξηση του μεγέθους του προστατικού αδένα και παρατηρείται συνήθως σε έναν άνδρα περίπου στα 40. Προκύπτει από την μικρή ροή των ούρων, τη δυσκολία στην πρωινή ούρηση, την επίσχεση ούρων, τη συχνουρία, την επιτακτική ούρηση.

Η χειρουργική αποκατάσταση της υπερπλασίας είναι η διουρηθρική προστατεκτομή, η ανοιχτή, η Turis, η προστατεκτομή με laser. Για το ποια μέθοδος σας ταιριάζει καλύτερα θα κλείσετε ραντεβού με τον χειρουργό ανδρολόγο – ουρολόγο.

Πλέον όλα τα συμπτώματα παθήσεων που αφορούν τον προστάτη μπορούν να επιλυθούν.

Πρωτογέρου Βασίλειος

Ουρολόγος Αθήνα

uroandrology.gr