Δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού στην εκδήλωση του ΕΚΑΒ

0

“Σήμερα είχαμε πραγματικά την ευκαιρία να βρεθούμε στο ΕΚΑΒ, και μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκπροσώπους της Πολιτείας, και των Ενόπλων Δυνάμεων, να πάρουμε μέρος σε μία πολύ συγκινητική εκδήλωση τιμής στους διασώστες, στους γιατρούς, στα πληρώματα του ΕΚΑΒ, τα οποία έχουν χάσει τη ζωή τους στα 30 χρόνια περίπου λειτουργίας αυτού του κρίσιμου φορέα στη μάχη για το καθήκον.

 

Νομίζω ότι ήταν μία οφειλόμενη τιμή, δείχνουμε με αυτό τον τρόπο ότι αναγνωρίζουμε την εξαιρετική προσφορά του ανθρώπινου δυναμικού, του προσωπικού το οποίο πραγματικά, συχνά κατά από αντίξοες συνθήκες, κάνει υπεράνθρωπη προσπάθεια και καταφέρνει να προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες που σώζουν ανθρώπινες ζωές.

“Οφείλουμε ως Πολιτεία αυτό το έργο να το στηρίξουμε και να το αναβαθμίσουμε, το ΕΚΑΒ είναι ένας κρίσιμος κρίκος στην αλυσίδα της δημόσιας περίθαλψης και αυτή την περίοδο κάνουμε μία πολύ μεγάλη επένδυση στο πεδίο της επείγουσας ιατρικής.

Αναδιοργανώνουμε όλο το πλαίσιο από την επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα μέχρι την διαχείριση των επειγόντων περιστατικών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία, τα οποία αυτονομούνται, αποκτούν δική τους στελέχωση και μάλιστα με γιατρούς εξειδικευμένους στην επείγουσα ιατρική.

Αυτό είναι μία μεγάλη παρέμβαση που ενισχύει την πρώτη γραμμή άμυνας του συστήματος και θεωρώ ότι ενισχύει το αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας των πολιτών για τη διαχείριση των προβλημάτων υγείας την ώρα της ανάγκης.

Ταυτόχρονα είμαστε και σε μία περίοδο πολιτικών διεργασιών αυτές τις μέρες, υπήρξε μία εξέλιξη η οποία κατά την άποψή μου επέβαλε το χειρισμό τον οποίο έχει δρομολογήσει ο Πρωθυπουργός.

Στην δημοκρατία προφανέστατα δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Θεωρώ ότι με σοβαρό τρόπο, με θεσμικά συντεταγμένο τρόπο η πολιτεία και η Κυβέρνηση και η Βουλή θα δώσουν την πολιτική λύση σε αυτό το πρόβλημα το οποίο έχει παρουσιαστεί αυτές τις μέρες.

Νομίζω ότι η συζήτηση των επόμενων δύο ημερών θα δώσει την δυνατότητα στους βουλευτές της συμπολίτευσης να υπερασπιστούν το έργο και να δείξουν την εμπιστοσύνη τους στην ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια επούλωσης των πληγών της κρίσης, της ανακούφισης της κοινωνίας και της ριζικής αναδιοργάνωσης και των θεσμών και του κράτους και του πολιτικού συστήματος που είναι σε εξέλιξη.

Έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση των βουλευτών στην πλειοψηφία του ελληνικού Κοινοβουλίου και νομίζουμε ότι στις επόμενες μέρες θα αρθεί το αδιέξοδο και θα έχουμε μία εξέλιξη ομαλή με βάση τις προβλέψεις της Ελληνικής Δημοκρατίας”.