Δισκοπάθεια αυχένα – μέσης & κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου: Συμπτώματα και θεραπεία

0

Η δισκοπάθεια αυχένα – μέσης και η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι πολύ συχνές παθήσεις που για την αντιμετώπισή τους χρειάζονται ορθοπεδικό χειρουργό σπονδυλικής στήλης.

 

Εκδήλωση δισκοπάθειας

Το πρώτο και κύριο σύμπτωμα της δισκοπάθειας είναι ο πόνος στην μέση ή τον αυχένα αντίστοιχα. Έπειτα παρουσιάζεται δυσκαμψία και μειωμένη κινητικότητα καθώς και συμπτώματα όπως μυρμήγκιασμα και πόνος στα χέρια και στα πόδια. Την κατάσταση μπορεί να επιδεινώνει ένα απότομο φτέρνισμα.

Διάγνωση δισκοπάθειας

Ο γιατρός μπορεί να προτείνει νευρολογική εκτίμηση. Επίσης θα τον βοηθήσει στη διάγνωση η μαγνητική τομογραφία μέσης και αυχένα καθώς και το ηλεκτρομυογράφημα.

Πως αντιμετωπίζεται η δισκοπάθεια

Από την πρώτη στιγμή ο γιατρός θα συστήσει ξεκούραση και παύση ενεργειών που επιβαρύνουν την πάθηση. Πιθανότητα να χρειαστούν κάποια αντιφλεγμονώδη φάρμακα καθώς και μερικές συνεδρίες φυσικοθεραπείας.

Μπορούμε να μιλάμε για χρόνια δισκοπάθεια αν τα συμπτώματα των ασθενών επανεμφανίζονται σταθερά κι έπειτα υπάρχουν υποτροπές. Χειρουργείο συνιστάται στην περίπτωση που ο πόνος είναι μεγάλος με μειωμένη κινητικότητα. Η μικροδισκεκτομή και το ενδοδισκικό τζελ είναι δύο από τις πιο συνηθισμένες επεμβάσεις.

Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου – Ανησυχητικά συμπτώματα

  • Πόνος, μούδιασμα, αδυναμία που εμποδίζουν να εκτελέσετε τις καθημερινές σας εργασίες και επηρεάζουν και τα δύο πόδια
  • Δυσλειτουργία ουροδόχου κύστης ή εντέρου
  • απώλεια αίσθησης στο εσωτερικό τμήμα των μηρών, το πίσω μέρος των ποδιών και την περιοχή γύρω από το ορθό

Συντηρητική αγωγή

Η συντηρητική αγωγή της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου αφορά αντιφλεγμονώδη φάρμακα σε συνδυασμό με μυοχαλαρωτικά και ίσως σε κάποιες περιπτώσεις παυσίπονα. Η φυσικοθεραπεία φυσικά και βοηθάει.

Χειρουργικές θεραπείες

Οι επισκληρίδιες περινευρικές εγχύσεις εγχέουν φάρμακα επιλεκτικά στην σπονδυλική στήλη και έχουν διαγνωστικό και θεραπευτικό σκοπό. Γίνονται χωρίς νάρκωση και η διάρκειά τους δεν ξεπερνάει τα 10 λεπτά.

Μία νεότερη μέθοδος είναι η ενδοσκοπική δισκεκτομή που αφορά χειρουργείο, το οποίο με ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση. Προτείνεται για πολλούς!

Σταραντζής Κωνσταντίνος

Ορθοπεδικός Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης

starantzis.com