Οστεοπόρωση και αυχενικό σύνδρομο – Δύο συχνές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης

0

Η οστεοπόρωση και το αυχενικό σύνδρομο είναι δύο από τις πιο γνωστές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης. Πως θα τις αντιμετωπίσετε; Μάθετε όλα τα συμπτώματα και τους τρόπους αντιμετώπισης των δύο αυτών παθήσεων.

 

Συμπτώματα οστεοπόρωσης

Η οστεοπόρωση είναι μία νόσος που θεωρείται ύπουλη, καθώς μπορεί να μην φανερώνει συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα και έτσι η αλλοίωση της οστικής μάζας να είναι συνεχόμενη μέχρι να φτάσει στο σημείο να δημιουργηθεί οστικό κάταγμα. Από τη στιγμή που εμφανιστεί το κάταγμα αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επανεμφανιστεί σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Κάταγμα μπορούν να πάθουν όλα τα οστά. Συνήθως το κάταγμα μπορεί να εμφανίζεται με πόνο στην μέση.

Θεραπεία οστεοπόρωσης

Οι σύγχρονες θεραπείες έχουν καταφέρει να αναστείλουν την οστική απώλεια, ελαττώνοντας κατά πολύ την πιθανότητα κατάγματος. Η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει ο κάθε ασθενής περιλαμβάνει το ασβέστιο και την βιταμίνη D. Τελικά ο γιατρός θα καταλήξει στην εκάστοτε θεραπεία οστεοπόρωσης ανάλογα με το προφίλ του ασθενούς.

Αυχενικό σύνδρομο – Συμπτώματα

Τα συμπτώματα στο αυχενικό σύνδρομο διαχωρίζονται ανάλογα με την έντασή τους. Μπορεί να είναι πολύ ήπια μέχρι πολύ σοβαρά και να διαρκούν από λίγες ημέρες έως χρόνια. Η αντανάκλαση του πόνου εκτός από το προφανές σημείο που είναι ο αυχένας, μπορεί να είναι και άλλα σημεία του σώματος. Οι ενοχλήσεις αυτές παρουσιάζονται ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες σαν πόνος ηρεμίας, όταν ο ασθενής ετοιμάζεται να κοιμηθεί. Συχνά παρατηρούνται μουδιάσματα και πονοκέφαλος.

Αντιμετώπιση του αυχενικού συνδρόμου

Οι αυχενικοί νάρθηκες και κηδεμόνες που υποστηρίζουν τον αυχένα είναι μία ολοκληρωμένη λύση, η οποία μπορεί να προσφέρει σταθερότητα και λειτουργικό αποτέλεσμα. Τα κολλάρα τοποθετούνται στον αυχένα για περίπου 15 ημέρες, 24ώρες το 24ωρο. Από την άλλη η φυσικοθεραπεία είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας που μπορεί να αρχίσει με το που περάσει ο έντονος πόνος. Οι μαλάξεις και η κινησιοθεραπεία είναι πολύ βοηθητικές για τα συμπτώματα. Όταν η συμπτωματολογία είναι πολύ έντονη και επηρεάζει το ευ ζην προτείνεται η χειρουργική αντιμετώπιση.

 

Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στο Ορθοπαιδικό Κέντρο Osteon.