Επαναφορά μετά από τραυματισμό: Μύθοι και αλήθειες

0

Ένας τραυματισμός μπορεί να δημιουργήσει μια δύσβατη μετάβαση στην καθημερινότητα για έναν ασθενή. Ποιοι είναι οι συνηθέστεροι μύθοι σχετικά με την αποθεραπεία και τι πραγματικά ισχύει;

 

Μύθος #1: Η αποκατάσταση δεν μπορεί να επιταχυνθεί

Αλήθεια: Η κατάλληλη υποστήριξη της τραυματισμένης περιοχής, σε συνδυασμό με τις απαραίτητες ασκήσεις ενδυνάμωσης και μυϊκής αποκατάστασης μπορεί να επιταχύνει σημαντικά την επούλωση μετά από ένα χτύπημα. Επενδύοντας στα κατάλληλα ορθοπεδικά είδη, διασφαλίζουμε ότι το σώμα μας δεν θα τραυματιστεί εκ νέου, αποφεύγοντας πιθανές θλάσεις και κατάγματα. Μια επιγονατίδα θα βοηθήσει στην υποστήριξη των γονάτων σας, ενώ ένα ελαστικό περικάρπιο θα υποστηρίξει τον καρπό και τον βραχίονά σας.

 

Μύθος #2: Η άσκηση πάντα επιδεινώνει την αποκατάσταση

Αλήθεια: Η ήπια, τακτική άσκηση μετά από έναν τραυματισμό, εφόσον ασφαλώς το σώμα μπορεί να την υποστηρίξει, έχει θεαματικά οφέλη στην ανάκτηση της δύναμης και της ελαστικότητας του σώματος. Σε σοβαρότερους τραυματισμούς, οι ασκήσεις θα πρέπει ιδανικά να πραγματοποιούνται υπό την επίβλεψη γυμναστή ή ορθοπεδικού, έως ότου ο ασθενής είναι έτοιμος να επιστρέψει χωρίς υποστήριξη στην καθημερινότητά του. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε ασθενείς που έχουν διανύσει μεγάλα χρονικά διαστήματα σε νοσοκομειακά κρεβάτια, καθώς οι μύες που πλαισιώνουν τη σπονδυλική τους στήλη μπορεί να έχουν ατροφήσει σημαντικά

 

Μύθος #3: Η διατροφή δε διαδραματίζει κανένα ρόλο στην αποκατάσταση

Αλήθεια: Μια ολοκληρωμένη διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της εύρυθμης αποκατάστασης. Στοιχεία όπως το μαγνήσιο και το ασβέστιο βοηθούν στην επούλωση των οστών, επιταχύνοντας την επάνοδο του οργανισμού στις καθημερινές του δραστηριότητες. Επιλέξτε τροφές όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπανάνες και κόκκινα φρούτα. Κατά την περίοδο της ανάκαμψής σας προσπαθήστε να ενυδατώνεστε επαρκώς, καταναλώνοντας τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό σε καθημερινή βάση.

 

Μύθος #4: Κατά την αποκατάσταση μπορώ να φοράω τα κανονικά μου ρούχα και υποδήματα

Αλήθεια: Η άνεση στη φάση της αποκατάστασης έχει κομβική σημασία, ιδίως μετά από έναν έντονο τραυματισμό. Επενδύστε σε άνετα, ελαστικά ρούχα, τα οποία σας επιτρέπουν μεγαλύτερο εύρος κινήσεων, χωρίς να πιέζουν κανένα σημείο του σώματός σας. Επιλέξτε άνετα υποδήματα, τα οποία στηρίζουν ομοιόμορφα το πέλμα σας, όπως σαμπό για το σπίτι και ανατομικά αθλητικά παπούτσια για τις πρώτες σας εξόδους. Προσπαθήστε σε κάθε περίπτωση να μην υπερβαίνετε τις δυνάμεις σας και να ξεκουράζεστε κάθε φορά που αισθάνεστε ότι χρειάζεστε ένα διάλειμμα.

 

Μύθος #5: Το κάπνισμα δεν αναστέλλει την ανάκαμψή μου

Αλήθεια: Η συνέχιση του καπνίσματος, επιβραδύνει σημαντικά τη δυνατότητα του σώματος να επουλώνει τους ιστούς του. Το ίδιο ισχύει και για τα οστά, τα οποία χρειάζονται έναν πιο υγιεινό στο σύνολό του τρόπο ζωής για το διάστημα που κρατάει η αποθεραπεία. Προσπαθήστε να απέχετε από το τσιγάρο για διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών μετά από κάποιο κάταγμα οστού, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα επιταχύνετε την επούλωσή του, με τον πλέον ομαλό και ανώδυνο τρόπο.

 

Οι χειρισμοί που πραγματοποιούμε μετά από έναν τραυματισμό διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα ποιότητα ζωής μας. Επενδύοντας στον κατάλληλο υποστηρικτικό εξοπλισμό και υιοθετώντας όλες τις απαραίτητες συνήθειες που ευεργετούν τον οργανισμό μας, κάνουμε τα πρώτα βήματα για ομαλή επαναφορά στην προ-τραυματισμού καθημερινότητα.