Μύθοι και Αλήθειες για την εμμηνόπαυση

0

Η κλιμακτήριος αποτελεί μια σημαντική μεταβατική περίοδο, η οποία επιφέρει μια μεγάλη σειρά αλλαγών στις ζωές των περισσότερων γυναικών. Η εμμηνόπαυση και τα χρόνια που προηγούνται αυτής, συνοδεύονται από αρκετές ψυχολογικές αλλά και σωματικές μεταπτώσεις, κυρίως λόγω των ορμονικών διακυμάνσεων που τη συνοδεύουν. Ποιοι είναι οι πιο συχνοί μύθοι για την εμμηνόπαυση; Τι πραγματικά ισχύει; Πώς θα περάσουμε αυτό το στάδιο πιο εύκολα και ανώδυνα; Αναλύει ο έμπειρος γυναικολόγος μαιευτήρας Δρ. Παναγιωτόπουλος.

 

Μύθος #1: Η διατροφή δεν έχει αντίκτυπο στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Έχει αποδειχθεί μέσα από πολυάριθμες έρευνες ότι η πλειοψηφία των γυναικών ασιατικών χωρών εμφανίζει σημαντικά λιγότερα και ελαφρύτερα συμπτώματα εμμηνόπαυσης. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διατροφή τους, η οποία βασίζεται κατεξοχήν σε τροφές υψηλής θρεπτικής αξίας και φυτικής προέλευσης, όπως ρύζι, μη-επεξεργασμένους υδατάνθρακες και ωμά ή μαγειρεμένα λαχανικά. Μια ισορροπημένη διατροφή συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγειούς δείκτη μάζας σώματος, ο οποίος με τη σειρά του έχει συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για τη συνολική γυναικολογική υγεία μιας γυναίκας. Μεταξύ των σημαντικότερων οφελών, η πρόληψη για πρόπτωση μήτρας, καθώς και για εμφάνιση κηλών, όπως η κυστεοκήλη. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην ελαχιστοποίηση πίεσης της κοιλιακής χώρας. Εκτός από την παρακολούθηση του βάρους, ωφέλιμο είναι να επιλέγονται άνετα ρούχα, τα οποία δεν ασκούν επιπλέον πίεση στην περιοχή της κοιλιάς.

 

Μύθος #2: Οι ψυχολογικές διακυμάνσεις θα μείνουν για πάντα

Η ορμονική σύνθεση μιας γυναίκας αλλάζει σημαντικά κατά την εμμηνόπαυση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έξαρση συχνών ψυχολογικών διακυμάνσεων, με τα συναισθήματα του θυμού, του φόβου και της θλίψης συχνά να υπερτερούν έναντι άλλων. Η κατάσταση ωστόσο εξομαλύνεται μετά το πέρας της μεταβατικής φάσης, καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων και των υπόλοιπων ορμονών σταθεροποιούνται. Άλλα γνωρίσματα της μείωσης των οιστρογόνων αποτελούν η ακράτεια ούρων, το έντονο αίσθημα κούρασης και η δυσκολία συγκέντρωσης ακόμα και σε απλές, καθημερινές δραστηριότητες. Δημιουργώντας μια ρουτίνα ευεξίας και χαλάρωσης, μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση μπορεί να απαλλαχθεί από τα περισσότερα αρνητικά συναισθήματα, ανακτώντας την ενέργεια και τη διαύγειά της. Η αναζήτηση ψυχολογικής και ιατρικής βοήθειας έχει εξαιρετικά υψηλή σημασία στη διαχείριση της συνολικής κατάστασης.

 

Μύθος #3: Η εμμηνόπαυση έρχεται πάντα μετά την ηλικία των 40 ετών

Παρόλο που η εμμηνόπαυση εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες μεταξύ 45 και 55 ετών, δεν αποκλείεται η εμφάνισή της σε ηλικίες κάτω των 40. Παράγοντες όπως ο τρόπος ζωής, η κληρονομικότητα και ορισμένοι τύποι φαρμακευτικής αγωγής, μπορεί να πυροδοτήσουν την πρόωρη εμμηνόπαυση. Γυναίκες οι οποίες έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή θα δουν επίσης διακοπή της έμμηνου ρύσης τους, εάν έχει πραγματοποιηθεί αφαίρεση των ωοθηκών τους. Σε αντίθετη περίπτωση, η ορμονική τους σύνθεση δεν μεταβάλλεται. Στον δυτικό κόσμο, εκτιμάται ότι περίπου 1 στις 100 γυναίκες θα μπει στην εμμηνόπαυση πριν συμπληρώσει τα 40 έτη. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν δυσκολία στον ύπνο, κολπική ξηρότητα και περιστασιακή απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης. Γυναίκες με ενδομητρίωση και άλλες διαταραχές του κύκλου, συχνά θα βιώσουν εντονότερο πυελικό πόνο, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι απόλυτο.

 

Μύθος #4: Η ιατρική παρέμβαση δεν θα βοηθήσει την ανακούφιση των συμπτωμάτων

Αρκετές γυναίκες θεωρούν ότι τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης δεν απαιτούν ανακούφιση, καθώς αποτελούν ένα φυσιολογικό μεταβατικό στάδιο στη ζωή μιας γυναίκας. Η έγκαιρη ιατρική επέμβαση ωστόσο, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ανακούφιση των δυσάρεστων συμπτωμάτων και στην ταχύτερη επαναφορά μιας γυναίκας στους φυσιολογικούς της ρυθμούς. Μια έμπειρη γυναικολογική ομάδα θα σας λύσει οποιαδήποτε απορία σε κάθε θέμα που σας προβληματίζει. Βρισκόμαστε στο πλευρό σας, για να δημιουργήσουμε ένα πλήρως εξατομικευμένο πλάνο αντιμετώπισης, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη συνάρτηση με τις δικές σας ανάγκες.