Επεμβατική & Διαγνωστική Υστεροσκόπηση: Τι είναι και ποιες οι διαφορές τους

0

Τι είναι η υστεροσκόπηση

 

Η υστεροσκόπηση είναι μια επέμβαση η οποία εφαρμόζεται σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας ή έχουν ιστορικό αποβολών. Γενικότερα, θα μπορούσαμε να πούμε πως η υστεροσκόπηση χρησιμοποιείται τόσο για την διάγνωση, όσο και για την αντιμετώπιση των παθήσεων του ενδομήτριου.

Η υστεροσκόπηση δίνει στον γιατρό πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την μορφολογία και το μέγεθος της κοιλότητας της μήτρας και κατά συνέπεια, για την ποιότητα του ίδιου του ενδομήτριου. Κατά την διάρκεια της υστεροσκόπησης εξετάζονται και οι σάλπιγγες και μπορούν να ανευρεθούν ευρήματα όπως είναι ο πολύποδας, οι ουλές κλπ.

 

Πως πραγματοποιείται η υστεροσκόπηση

 

Η υστεροσκόπηση πραγματοποιείται με την χρήση ενός τηλεσκοπικού σωλήνα, μέσω του οποίου ο γιατρός μπορεί να προβεί σε ενδελεχή έλεγχο της ενδομήτριας κοιλότητας, με ακρίβεια και αξιοπιστία. Η υστεροσκόπηση διακρίνεται σε 2 είδη. Στην διαγνωστική υστεροσκόπηση και στην επεμβατική υστεροσκόπηση.

Τι είναι η διαγνωστική υστεροσκόπηση

 

Η διαγνωστική υστεροσκόπηση γίνεται προκειμένου να ανακαλυφθούν διάφορες ανωμαλίες της μήτρας, οι οποίες προκαλούν συμπτώματα όπως:

  • Έντονη αιμορραγία κατά την περίοδο
  • Πόνος
  • Πολλαπλές αποβολές
  • Υπογονιμότητα

 

Η διαγνωστική υστεροσκόπηση μπορεί να πραγματοποιηθεί και στο ιατρείο, αφού δεν είναι απαραίτητη η ολική αναισθησία, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός. Πρόκειται για μια καθαρά διαγνωστική διαδικασία και η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις κανονικές της δραστηριότητες μετά την εξέταση.

Τι είναι η επεμβατική υστεροσκόπηση

 

Η επεμβατική υστεροσκόπηση προσφέρει ταυτόχρονη θεραπεία σε συνδυασμό με την διάγνωση και εφαρμόζεται ευρέως στην αντιμετώπιση του πολύποδα της μήτρας. Η επεμβατική υστεροσκόπηση εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που υπάρχει κάποια ανωμαλία στην μήτρα.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί πως η επεμβατική υστεροσκόπηση αποτελεί μια καινοτομία και μια σύγχρονη επεμβατική τεχνική, καθώς στο παρελθόν τέτοιες επεμβάσεις απαιτούσαν μεγάλες τομές και αρκετές ημέρες νοσηλείας.

Στην σημερινή εποχή όμως, χάρη στην επεμβατική υστεροσκόπηση, εξασφαλίζεται η πλήρης θεραπεία από την πάθηση της ασθενούς, η ανώδυνη διαδικασία και ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα, χωρίς ουλές και σημάδια.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για την επεμβατική και την διαγνωστική υστεροσκόπηση, μπες τώρα στο https://www.e-anastasakis.gr/ και κλείσε το ραντεβού σου με τον μαιευτήρα-χειρουργό γυναικολόγο, Ελευθέριο Αναστασάκη. Ο γυναικολόγος διαθέτει δύο ιατρεία όπου δέχεται γυναίκες από πολλές περιοχές της Αττικής όπως Ίλιον, Πετρούπολη, Νέο Ηράκλειο, Πεύκη και Νέα Φιλαδέλφεια.