Η καλή στοματική υγιεινή προστατεύει τη μνήμη μας, σύμφωνα με έρευνα

0

Τα καθαρά δόντια και η φρέσκια αναπνοή δεν έχουν να κάνουν μόνο με καλούς τρόπους. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν αποκάλυψαν μια σαφώς μη αναμενόμενη σύνδεση ανάμεσα σε στοματικές ασθένειες, όπως η ασθένεια των ούλων και στη νόσο του Αλτσχάιμερ.

 

Οι ερευνητές στη Νορβηγία έχουν στοιχεία DNA που αποδεικνύουν ότι «τα βακτήρια που προκαλούν ουλίτιδα μπορούν να μετακινηθούν από το στόμα στον εγκέφαλο», αναφέρει ο Piotr Mydel του Ερευνητικού Εργαστηρίου Broegelmanns στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν. Στον εγκέφαλο, τα βακτήρια της ουλίτιδας, τα Porphyromonas gingivalis (P.gingivalis), παράγουν μια πρωτεΐνη που καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρα, που οδηγούν σε απώλεια της μνήμης, και πιθανότατα σε Αλτσχάιμερ.

Στην έρευνά τους με δείγμα 53 ατόμων, το 96% αυτών βρέθηκαν θετικοί σε αυτό το βλαβερό ένζυμο. Ο Mydel αναφέρει ότι η ομάδα του θα ελέγξει ένα φάρμακο, το οποίο «μπλοκάρει» αυτή τη διαδικασία αργότερα μέσα στο χρόνο. Παράλληλα, τονίζει πως όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό τόσο ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας, αλλά και Αλτσχάιμερ χρειάζεται να ελέγξουν την κατάσταση της στοματικής του υγιεινής.

Μια άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of American Heart Association μπόρεσε να προσδιορίσει τους κοινούς στοματικούς παθογόνους μικροοργανισμούς στο 79% των εγκεφαλικών θρόμβων του αίματος 75 ασθενών με εγκεφαλικό.

Στο στόμα, τα βακτήρια του στρεπτόκοκκου είναι σχετικά αβλαβή, αλλά μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες σε άλλα σημεία του σώματος, συμπεριλαμβανομένων της μόλυνσης των καρδιακών βαλβίδων. Προηγούμενη έρευνα από μια επιστημονική ομάδα στο Πανεπιστήμιο Tampere στη Φινλανδία εντόπισε τα ίδια είδη βακτηρίων σε ασθενείς που εμφάνισαν καρδιακό έμφραγμα, εγκεφαλικό ανεύρυσμα και στεφανιαία στένωση.

Εντούτοις, τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που μπορούν να επιβραδύνουν την απώλεια μνήμης και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Χρειάζεται να βουρτσίζουμε τα δόντια μας συχνά και να χρησιμοποιούμε νήμα. Αν παρατηρήσουμε ουλίτιδα, να επισκεφθούμε τον οδοντίατρό μας άμεσα για την απαραίτητη ούτως ή άλλως θεραπεία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-06/tuob-byt060319.php

Enallaktikidrasi.com