ΗΔΙΚΑ: Άρση περιορισμού τριών φαρμάκων ανά συνταγή

0

Με απόφαση της ΗΔΙΚΑ, καταργείται ο περιορισμός  των τριών  φαρμάκων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Με την άρση του περιορισμού διευκολύνεται το σύστημα συνταγογράφησης από περιττή γραφειοκρατία. Παράλληλα υπάρχει όφελος και για τον ασθενή, ο όποιος είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει ένα ευρώ ανά συνταγή.

Εκτυπώσεις συνταγών ιατρού και φαρμακοποιού

ΗΔΙΚΑΣύμφωνα με ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ, στα πλαίσια της άρσης του περιορισμού πλήθους φαρμάκων ανά συνταγή στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, τόσο η εκτύπωση του ιατρού όσο και η εκτύπωση του φαρμακοποιού έχουν διαμορφωθεί καταλλήλως, με βάση οδηγίες του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας. Οι αλλαγές στις εκτυπώσεις αφορούν στις κεφαλίδες και τα υποσέλιδα των σελίδων, καθώς και στα πλαίσια επικόλλησης των ταινιών γνησιότητας.

Ειδικότερα, όσον αφορά στα πλαίσια ταινιών γνησιότητας, δεν είναι πλέον αριθμημένα ούτε αναγράφουν το όνομα του φαρμάκου. Ο φαρμακοποιός θα πρέπει να επικολλά τις ταινίες γνησιότητας συνεχόμενα, με οποιαδήποτε σειρά, χωρίς να αφήνει κενά πλαίσια. Δηλαδή η επικόλληση των ταινιών γνησιότητας του δεύτερου φαρμάκου ξεκινά από τον διαθέσιμο χώρο από τα αριστερά προς τα δεξιά που έχει αφήσει η επικόλληση των ταινιών γνησιότητας του πρώτου φαρμάκου, ανεξαρτήτως σειράς.

Βρείτε δείγματα εκτύπωσης συνταγογραφημένης και εκτελεσμένης συνταγής.

Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, τόνισε τα εξής:

«Ο ΙΣΑ δίνει καθημερινή μάχη, για την προάσπιση του ασθενή, του γιατρού της Αθήνας και της Δημόσιας υγείας. Αξιοποιούμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε για να αποτρέψουμε δυσμενείς εξελίξεις που αποτελούν το αποτέλεσμα των άδικων και αποτυχημένων πολιτικών που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των παρεμβάσεών μας έχουν θετικό αποτέλεσμα.»

Θετικό αποτέλεσμα, είχαν οι παρεμβάσεις του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, σχετικά με τους περιορισμούς που είχαν τεθεί στον αριθμό, των  φαρμάκων ανά συνταγή.

Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη, την οποία εδώ και τέσσερα χρόνια ζητούσε ο ΙΣΑ, καθώς με τη νέα διαδικασία, ελαττώνεται ο χρόνος συνταγογράφησης και το κόστος των αναλωσίμων.” αναφέρει η ανακοίνωση του ΙΣΑ.