Ικανοποίηση για την αποδοχή και ένταξη των προτάσεων της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στο νέο ΕΚΠΥ

0

Αναβάλλεται η πορεία διαμαρτυρίας και η συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 27/6/2018, 

όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή της  η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, μετά τη θετική έκβαση και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της που αφορούσαν στο νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ).

Δελτίο Τύπου με θέμα «Ικανοποίηση για την αποδοχή και ένταξη των προτάσεων της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στο νέο ΕΚΠΥ» απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), μετά τη συνάντησή της με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Παύλο Πολάκη.

Όπως ενημερώνει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στο δελτίο Τύπου, με θετική έκβαση ολοκληρώθηκε ο κύκλος των διαπραγματεύσεων, που αφορούσαν το νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) και των αρμοδίων του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ.

Ο νέος ΕΚΠΥ, ο οποίος κατατέθηκε και ψηφίστηκε αιφνιδιαστικά στις 13/6/2018 από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, χωρίς διαβούλευση με τις κοινωνικές ομάδες, περιελάμβανε σοβαρές περικοπές σε αναλώσιμα υλικά, περιορισμούς στην πρόσβαση και συμμετοχή σε ιατροτεχνολογικά προϊόντα, αλλά και επικίνδυνες, για την υγεία των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη, παραλείψεις.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, η οποία μεταξύ άλλων αγωνίζεται για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων με Διαβήτη, αντέδρασε έγκαιρα και δυναμικά, υπερασπιζόμενη με πάθος το δικαίωμά μας στην απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλα τα σύγχρονα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και γενικότερα σε όλα τα απαιτούμενα αναλώσιμα υλικά που συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη και αναβαθμίζουν την ποιότητα της υγείας μας.

Υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου ανέδειξε τα προβλήματα του νέου Κανονισμού και πρότεινε λύσεις.

«ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΝΤΟΝΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΣΑΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ!»

«Τα αποτελέσματα των έντονων προσπαθειών μας δικαίωσαν τον αγώνα μας! Οι προτάσεις μας, που έγιναν αποδεκτές και εντάχθηκαν στο νέο Κανονισμό, επισφραγίστηκαν στην εσπευσμένη συνάντησή μας που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα στο γραφείο του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, κ. Παύλου Πολάκη, παρουσία του Αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ, κ. Παναγιώτη Γεωργακόπουλου, λίγες ώρες πριν αποσταλεί ο νέος Κανονισμός για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» σημειώνει χαρακτηριστικά στο δελτίο Τύπου η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

ΕΝΤΑΞΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΔΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ

Και συνεχίζει: «Ιδιαίτερα σημαντική για εμάς είναι η ένταξη του θεραπευτικού υποδήματος για τον Διαβήτη στον Κανονισμό, μετά από προσπάθειες χρόνων και μολονότι είναι αποδεδειγμένο και διεθνώς γνωστό, πως συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των ακρωτηριασμών και μάλιστα σε υψηλά ποσοστά. Στο Παράρτημα που αναμένουμε να ενταχθεί μεταγενέστερα και πριν την έναρξη ισχύος του νέου ΕΚΠΥ, όπως μας ενημέρωσε ο Υπουργός, θα ενταχθούν οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη συνταγογράφηση του κατάλληλου υποδήματος ανά περίπτωση.

ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΝΤΛΙΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΕΓΧΥΣΗΣ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ – ΑΠΕΦΕΥΧΘΗ Η ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΣΑΚΧΑΡΟΥ ΣΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 1

Μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες και συνεχή επικοινωνία με τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ εξασφαλίστηκε, μεταξύ άλλων, η μηδενική συμμετοχή στις αντλίες συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, στις οποίες ο νέος Κανονισμός προέβλεπε συμμετοχή της τάξης του 10% από τους πάσχοντες και επίσης απεφεύχθη η προτεινόμενη μείωση των ταινιών μέτρησης σακχάρου στον Διαβήτη τύπου 1 και γενικότερα η συμμετοχή στα αναλώσιμα υλικά για όλες τις κατηγορίες του Διαβήτη είναι μηδενική.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ – ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΙΓΜΙΑΙΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΓΛΥΚΟΖΗΣ LIBRE

Παράλληλα και μετά από συνεχείς και επίμονες προσπάθειες δύο ετών εντάσσεται στο νέο Κανονισμό το σύστημα στιγμιαίας παρακολούθησης γλυκόζης Libre και μετά από απαίτησή μας, υπάρχει πρόβλεψη για την ένταξη και την αποζημίωση των νέων τεχνολογιών, που μελλοντικά θα εισαχθούν στη χώρα μας.

ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΒΕΛΟΝΩΝ ΑΠΟ 100 ΣΕ 200 ΜΗΝΙΑΙΩΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 1

Αποδεκτή έγινε επίσης η πρόταση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για αύξηση της ποσότητας των βελονών από 100 σε 200 μηνιαίως στο Διαβήτη τύπου 1 μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, αποδεκτό έγινε και το αίτημα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ περί γνωμοδότησης του ΑΥΣ για αύξηση των μηνιαίων ποσοστήτων αναλώσιμων υλικών σε ανθρώπους με μεγαλύτερες ανάγκες, όπως οι ινσουλινοθεραπευόμενοι με διαβήτη τύπου 2 που ακολουθούν το εντατικοποιημένο σχήμα ινσουλινοθεραπείας.

Σε όλες τις προσπάθειές της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είχε την αμέριστη συμπαράσταση της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) που αποτελεί την «ομπρέλα» των Φορέων εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρια και των χρονίως πασχόντων στη χώρα μας.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ΝΙΩΘΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΔΗΛΩΝΕΙ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ.

Μετά τη θετική έκβαση και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, ενημερώνουμε ότι αναβάλλεται η πορεία διαμαρτυρίας και η συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 27/6/2018.

Είναι βέβαιο πως η απρόσκοπτη πρόσβαση των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη σε όλα τα απαραίτητα και απαιτούμενα αναλώσιμα υλικά θα αναβαθμίσει την ποιότητα της υγείας τους και μακροπρόθεσμα θα αποφέρει και σημαντικά οφέλη στο Σύστημα Υγείας, άποψη με την οποία έμπρακτα συντάσσεται και ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας.

Και ακόμα βεβαιότερο είναι πως η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ θα είναι πάντα παρούσα, θα παρακολουθεί άγρυπνα τις εξελίξεις στο χώρο της Υγείας και όχι μόνο, θα υπενθυμίζει στην Πολιτεία τις υποχρεώσεις της και θα υπερασπίζεται άοκνα το δικαίωμα των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη σε μια ζωή αξιοβίωτη»!