ΣΥΝΕΔ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ανθρώπων με Διαβήτη έξω από το Υπουργείο Υγείας

0

Ο Σύλλογος Νέων Ελλήνων Διαβητικών διαμαρτύρεται προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τάσσεται στο πλευρό της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αναμένοντας την ικανοποίηση των αιτημάτων όπως έχουν κατατεθεί από την Ομοσπονδία.

ΣΥΝΕΔ: Διεκδικούμε την απρόσκοπτη πρόσβασή μας στην φαρμακευτική θεραπευτική αγωγή μας και στις νέες τεχνολογίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας – Όχι άλλες οικονομικές περικοπές δαπανών υγείας για τον Διαβήτη.

Ο Σύλλογος Νέων Ελλήνων Διαβητικών (ΣΥΝΕΔ), σε συνέχεια της επιστολής που εστάλη από την Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα: «Αδικαιολόγητη καθυστέρηση της αποζημίωσης του συστήματος στιγμιαίας παρακολούθησης γλυκόζης libre», εξέφρασε με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας την έντονη διαμαρτυρία και αγανάκτησή του για αυτό και καλεί σύσσωμο το χώρο των ανθρώπων με Σ.Δ τα μέλη του και τις οικογένειες τους στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που εξήγγειλε η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ/ΔΙΑ που θα ξεκινήσει στις 12.30 από το Πεδίο του Άρεως και θα καταλήξει στο Υπουργείο Υγείας στις 27/6/2018.

Η συνεχής αναβολή της χορήγησης του στιγμιαίου καταγραφέα παρακολούθησης γλυκόζης από τον ΕΟΠΥΥ εδώ και δύο έτη, συνοδεύτηκε μόλις προχθές από την εσπευσμένη πρόταση από μέρους του Υπουργείου προς το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ για τη μείωση παροχών που αφορούν σε αναλώσιμα υλικά όπως οι ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα στα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη από 200 μηνιαίως σε 150. Η πρόταση κατατέθηκε εσπευσμένα και συζητήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ ακόμη και εν τη απουσία του Προέδρου του Οργανισμού κ. Μπερσίμη.

Απορούμε πως κατατέθηκε μία τέτοια πρόταση περικοπής αναλωσίμων, η οποία ακυρώνει πολύχρονους αγώνες της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και των συλλόγων της για τη χορήγηση ικανού αριθμού ταινιών μέτρησης, ώστε ο κάθε διαβητικός να ελέγχει τις τιμές σακχάρου στο αίμα του και να μπορεί να υπολογίζει την μεγαλύτερη ακρίβεια τις δόσεις ινσουλίνης που καλείται να χορηγήσει προγευματικά ή προς διόρθωση αυξημένων τιμών γλυκόζης. Απορούμε ακόμα περισσότερο ενθυμούμενοι ότι πριν το Γενάρη του έτους 2015 η παρούσα Κυβέρνηση όπως και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ήταν συμπαράστατες στους δίκαιους αγώνες μας.

Φυσικά η αδικαιολόγητη αυτή αναβολή της ένταξης του συστήματος στιγμιαίας παρακολούθησης γλυκόζης στον Κανονισμό του ΕΚΠΥ και στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥδημιουργεί ασφαλισμένους δύο ταχυτήτων, εάν λάβουμε υπόψη μας ότι το ανωτέρω προϊόν χορηγείται ήδη από τα ταμεία των Δημοσιογράφων και των τραπεζικών.

Επίσης ιδιαίτερα ερωτήματα ανακύπτουν, δεδομένου ότι η συνεχής καθυστέρηση ένταξης του προαναφερθέντος νέου τεχνολογικού προϊόντος στον Κανονισμό του ΕΚΠΥ, το οποίο έχει εγκριθεί από το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, οφείλεται στην ολιγωρία σύστασης της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, από την οποία πρέπει να εγκριθεί ώστε να ξεκινήσει η αποζημίωσή της.

Όλα τα παραπάνω ερωτήματα μας, εύλογα, δημιουργούν ανησυχία στην κοινότητα των διαβητικών σχετικά με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, που συνεχώς ανακαλύπτονται και ήδη κυκλοφορούν σε χώρες του εξωτερικού, και την πρόσβαση των ανθρώπων με διαβήτη σε αυτές.

ΕΝΑ ΠΕΛΩΡΙΟ ΓΙΑΤΙ ΠΛΑΝΑΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΘΕΙ

Ο ΣΥ.Ν.Ε.Δ υπενθυμίζει ότι το κόστος των νέων τεχνολογιών που δίνουν τη δυνατότητα στον πάσχοντα να βελτιώσει την αυτορύθμισή του μόνο θετικά μπορεί να αποβεί στην εξοικονόμηση πόρων που κατευθύνονται στις επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη, εάν λάβουμε υπόψη μας ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των οικονομικών υγείας που κατευθύνονται σε αυτή την πάθηση αφορούν στις επιπλοκές του. Η ανωτέρω διαπίστωση ακόμα και των πρωτοετών φοιτητών οικονομικών σχολών όχι μόνο αγνοείται από την πολιτική του Υπ. Υγείας αλλά προχωράει και σε ενέργειες που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων με διαβήτη. Ένα πελώριο γιατί πλανάται και πρέπει να απαντηθεί.

Με δεδομένη την ανωτέρω κατάσταση ο Σύλλογος Νέων Ελλήνων Διαβητικών τάσσεται στο πλευρό της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και αναμένει την ικανοποίηση των αιτημάτων όπως έχουν κατατεθεί από την Ομοσπονδία μας.

  • την άμεση έκδοση του ΦΕΚ, το οποίο θα ορίζει την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και στο οποίο να εμπεριέχεται και ο Κανονισμός Λειτουργίας της, και συνακόλουθα την αποζημίωση του καταγραφέα στιγμιαίας παρακολούθησης γλυκόζης.
  • την άμεση άρση των νέων προτεινόμενων μέτρων για την περικοπή των αναλωσίμων υλικών μας.
  • Την άμεση ικανοποίηση αιτημάτων μας για τη αύξηση της ποσότητας βελονών πένας ινσουλίνης σύμφωνα με τις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών μας.

“Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙ. ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΑ Μ.Μ.Ε ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΝ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ.” καταλήγει ο ΣΥΝΕΔ.