Ινομυώματα μήτρας: Συχνές ερωτήσεις για τα συμπτώματα και την αντιμετώπισή τους

0

Τα ινομυώματα μήτρας είναι καλοήθεις όγκοι που στην συντριπτική τους πλειοψηφία εμφανίζονται κατά την αναπαραγωγική ηλικία και αποτελούνται από ιστούς κυττάρων όμοιους με αυτούς της μήτρας.

 

Τα ινομυώματα αν και θορυβούν τις γυναίκες όταν τα ακούνε, δεν επηρεάζουν καθόλου την οποιαδήποτε εξέλιξη του καρκίνου της μήτρας, δηλαδή δεν σχετίζονται με αυτόν, σε περίπτωση που εμφανιστεί στην πορεία της ζωής.

Το μέγεθος των ινομυωμάτων κυμαίνεται από ένα μικρό μπιζέλι, μέχρι ογκώδεις μάζες που φτάνουν τα 10 εκατοστά. Για να απαλλαχθεί η γυναίκα από τα ινομυώματα χρειάζεται να κάνει χειρουργείο για την αφαίρεσή τους, με υστερεκτομή.

Τι προκαλεί η εμφάνισή τους;

  • βαριά αιμορραγία στην περίοδο
  • συχνοουρία
  • δυσκοιλιότητα
  • οσφυαλγία

Μπορεί να υπάρχουν ινομυώματα, αλλά να μην υπάρχει κανένα από τα παραπάνω συμπτώματα. Γι’ αυτό και είναι αρκετά συχνό φαινόμενο να μην καταλαβαίνει η γυναίκα ότι έχει κάτι, μέχρι να κάνει τον τυπικό γυναικολογικό έλεγχο.

Πρέπει να γίνει αφαίρεση ινομυωμάτων;

Ναι, ειδικά αν η γυναίκα θέλει να μείνει έγκυος, καθώς η ύπαρξή τους σχετίζεται με την εμφύτευση του εμβρύου. Για την αφαίρεση γίνεται υστερεκτομή. Είναι απλή και αποτελεσματική μέθοδος, χωρίς επιπλοκές. Το υστεροσκόπιο εισάγεται στον οργανισμό από τις φυσιολογικές οπές του σώματος, χωρίς να προκαλούνται τομές.

Επίσης αφαιρούνται χωρίς καθυστέρηση όταν προκαλούν πόνο στην κοιλιά, υπάρχει δυσκολία κένωσης και αυξάνονται με γοργό ρυθμό.

Που βρίσκονται τα ινομυώματα;

Βρίσκονται εντός των τοιχωμάτων ή μέσα στην κοιλότητα της μήτρας. Επίσης μπορεί να βρίσκονται στο εξωτερικό περίβλημα της μήτρας.

Παναγιώτης Πολύζος

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Αθήνα

drpolyzos.gr