ΙΣΑ: Συγκροτεί με τους εκπροσώπους των Συλλόγων Ασθενών Διαρκή Επιτροπή Εργασίας

0

Διαρκή Επιτροπή Εργασίας, με στόχο να διεκδικηθεί ένα βιώσιμο και υψηλού επιπέδου Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας, συγκροτεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, με τους εκπροσώπους των Συλλόγων Ασθενών.

Την αποφαση αυτή έλαβε χθες αργά το απόγευμα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος συγκάλεσε στα γραφεία του έκτακτη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των Συλλόγων Ασθενών με θέμα το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που προβλέπει μεταξύ άλλων την υποχρεωτική παραπομπή από τον οικογενειακό στον ειδικό γιατρό (gatekeeping).

Ο πρόεδρος Γ. Πατούλης και τα μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκος και Π. Ψυχάρης ενημέρωσαν τους εκπροσώπους των ασθενών για τις δυσμενείς επιπτώσεις του νέου συστήματος και την επικείμενη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας των ασφαλισμένων καθώς το νέο σύστημα εμποδίζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών ,στην ελεύθερη επιλογή γιατρού και καθιστά πρακτικά αδύνατη τη σωστή παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων .

Τονίστηκε ο κίνδυνος οι ασθενείς να εγκλωβίζονται σε ένα δαίδαλο γραφειοκρατίας και τελικά να εξαναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους την επίσκεψη στο γιατρό που έχουν ανάγκη.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Ασθενών αναφέρθηκαν στις σοβαρές παραλείψεις και αδυναμίες που παρουσιάζει το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καθώς δεν καλύπτει βασικές ανάγκες των χρονίως πασχόντων και θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην περίθαλψή τους.

Αποφασίσθηκε μεταξύ άλλων, η συγκρότηση μιας Διαρκούς Κοινής Επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Ασθενών και μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ, με στόχο να διεκδικήσουν ένα βιώσιμο και υψηλού επιπέδου Σύστημα Υγείας που θα αξιοποιεί το επιστημονικό δυναμικό της χώρας προς όφελος των ασθενών.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, σχολιάζοντας το θέμα τόνισε τα εξής:

«Ο Ιατρικός κόσμος ενώνει τις δυνάμεις του με τους ασθενείς και όλοι μαζί θα διεκδικήσουμε το σύστημα υγείας που μας αξίζει. Καμία πολιτική ηγεσία δεν δικαιούται να αποφασίζει ερήμην των ασθενών και των λειτουργών της υγείας. Ο ΙΣΑ επιδιώκει να ενδυναμωθεί η φωνή των ασθενών και να συμβάλλει στη συμμετοχή τους στα κέντρα των αποφάσεων όπως γίνεται σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Θα ξεκινήσουμε την κοινή αυτή πορεία δίνοντας τη μάχη για ένα πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας που θα διασφαλίζει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σε όλους τους ασθενείς στο τελευταίο άκρο της Ελλάδας».

Στην χθεσινή έκτακτη σύσκεψη συμμετείχαν οι κάτωθι:

Άλμα Ζωής Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού, Παρασκευή Μιχαλοπούλου, Αντιπρόεδρος
-Ελληνική Εταιρία Αντιρρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) Αθανασία Παππά, Πρόεδρος
-Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (Ε.Ο.ΘΑ) Παντελής Λαγώνης, Υπεύθυνος Δημ. Σχέσεων
-Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, Γιώργος Καπετανάκης, Γενικός Γραμματέας
-Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ) , Μαρία -Τριαντφύλλου, Μαρία Δασκαλάκη, Υπευθ. Δημοσίων Σχέσεων
-Πανελλήνιος Σύλλογος Μεταμοσχευμένων Καρδιάς -Πνεύμονα “ΣΥΝΕΧΙΖΩ” , Δημήτρης Μαγγίνας, Πρόεδρος-Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑ.Σ.ΠΑ.Μ.Α.), Μαρία Αγγελοπούλου, Πρόεδρος, Χριστίνα Αργύρη Ταμίας ΔΣ
-Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών για την ψυχική υγεία – ΣΟΨΥ, Αναστασία Γιαννετοπούλου, Πρόεδρος
Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, Γεωργία Τσίρου, Ταμίας ΔΣ, Ανθή Κουμουτσάκου, Μέλος ΔΣ, Νάντια Ζιαγκουβά, Κοινωνική Λειτουργός
-Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών “Κ.Ε.Φ.Ι.” Αθηνών, Θανάσης Κρεμασμένος, Διευθυντής, Μαίρη Χήναρη
-Σύλλογος Σκελετικής Υγείας ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ, Μέμη Τσεκούρα, Πρόεδρος
-Σωματείο Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος «ΗΠΑΡχω», Χριστίνα Θεοδωρίδου, Πρόεδρος