Καρκίνος του Παγκρέατος: «Η έγκαιρη διάγνωση μετράει!»

0

Με το μήνυμα «Η έγκαιρη διάγνωση μετράει», το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) στήριξε την πρωτοβουλία ενημέρωσης του κοινού για τον καρκίνο του παγκρέατος που πραγματοποιεί ο Σύλλογος Καρκινοπαθών “Κ.Ε.Φ.Ι.” Αθηνών μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛ.Ο.Κ, υπό την αιγίδα της ογκολογικής επιστημονικής κοινότητας, την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), την Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, την Εταιρεία Μελέτης Καρκίνου Πεπτικού Συστήματος (ΕΜ-ΚΑΠΕΣ) και τις Γυναίκες στην Ογκολογία.

 

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας, στις 15 Νοεμβρίου, η πρόσοψη του Πανεπιστημίου φωτίστηκε στο χαρακτηριστικό μωβ χρώμα της Ημέρας, προβάλλοντας το μήνυμα «Η έγκαιρη διάγνωση μετράει» και τον χαρταετό, το διεθνές σύμβολο του αγώνα κατά του καρκίνου του παγκρέατος, με στόχο να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της νόσου, η οποία μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη θετική έκβασή της.

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι μια από τις πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμες μορφές καρκίνου και συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο απειλητικών, κυρίως λόγω της καθυστερημένης διάγνωσής του που δυσχεραίνει τη θεραπευτική του αντιμετώπιση. Βάσει διεθνών δεδομένων, την ίδια στιγμή που ο ρυθμός εμφάνισής του αυξάνεται, με περισσότερους από 1.000 ασθενείς να διαγιγνώσκονται κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο, υπάρχει σημαντική έλλειψη ενημέρωσης για τα συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου.

Ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α., Δρ. Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος, Καθηγητής Αιματολογίας Ε.Κ.Π.Α., Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» χαιρέτισε την πρωτοβουλία και σημείωσε ότι: «Η πρώιμη διάγνωση είναι καθοριστική στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Με δεδομένο πως αποτελεί μια νόσο που σημειώνει διεθνώς αυξητικά ποσοστά εμφάνισης, όμως δεν είναι ευρύτερα γνωστή, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενισχυθεί η προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης με κάθε τρόπο. Σε αυτό το πλαίσιο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών εκπέμπει συμβολικά ένα μήνυμα ευαισθητοποίησης, στηρίζοντας μια προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς ώστε ο καρκίνος του παγκρέατος να τεθεί στο επίκεντρο με στόχο μια πιο θετική έκβαση για όλους τους ασθενείς».

Η κα Ζωή Γραμματόγλου, Μέλος ΔΣ ΕΛΛ.Ο.Κ. και Πρόεδρος του Συλλόγου «Κ.Ε.Φ.Ι.» ευχαρίστησε από καρδιάς το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Πρυτανική Αρχή για τη σημαντική συμβολή τους στην ενημέρωση του κοινού και σημείωσε ότι «στόχος όλων μας, της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας και των συλλόγων ασθενών, είναι να ‘φωτίσουμε’ τις διάφορες πτυχές της νόσου με ποικίλες ενέργειες και συνεργασίες. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε μέχρι να καταφέρουμε να ανατρέψουμε τα αρνητικά προγνωστικά που συνδέονται με τον παγκρεατικό καρκίνο. Εργαζόμαστε συντονισμένα και ουσιαστικά για να συμβάλουμε στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου, μέσα από περισσότερη ενημέρωση για τη νόσο και τα συμπτώματά της».

Ολοκληρωμένη πληροφόρηση για τον καρκίνο του παγκρέατος παρέχει η πρώτη ελληνική ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης www.pancare.gr που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τη νόσο. Την πλατφόρμα διαμόρφωσε και διαχειρίζεται ο Σύλλογος Καρκινοπαθών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών με την αιγίδα των φορέων ΕΟΠΕ, ΕΜ-ΚΑΠΕΣ και ΕΛΛ.ΟΚ.

Στοιχεία επικοινωνίας: ΣΥΛΛΟΓΟΣ «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών, τηλ.: 210 6468222 • e-mail: info@anticancerath.gr