Πρωτοποριακή μέθοδος λαπαροσκοπικής ενδοπεριτοναϊκής χημειοθεραπείας

0

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 10 Νοεμβρίου τα δύο πρώτα περιστατικά λαπαροσκοπικής ενδοπεριτοναϊκής χημειοθεραπείας P.I.P.A.C. By Capnomed (Pressurised Intra Peritoneal Aerosol Chemotherapy) στην Ελλάδα, στο METROPOLITAN HOSPITAL.

Τις πρωτοποριακές επεμβάσεις πραγματοποίησε ο γενικός χειρουργός Δρ. Διαμαντής Θωμάς ΜD PhD FACS , διευθυντής χειρουργικής κλινικής στο METROPOLITAN HOSPITAL, με την ομάδα του, τα μέλη της οποίας εκπαιδεύτηκαν και πιστοποιήθηκαν για τα χειρουργεία αυτά στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λωζάνης CHUV στην Ελβετία από τους καθηγητές  Marc Raymond και Martin Hubner.

Πρόκειται για δυο άνδρες ασθενείς, ο πρώτος με μεσοθηλίωμα περιτοναϊκής Κοιλότητας, 58 ετών και ο δεύτερος με γενικευμένη καρκινωμάτωση περιτοναϊκής κοιλότητας από Ca παχέος εντέρου, ετών 69.

Οι δυο ασθενείς έλαβαν εξιτήριο την επομένη ημέρα σε άριστη κατάσταση, αφού έγινε και σταδιοποίηση της νόσου για την περαιτέρω αντιμετώπιση από τους ογκολόγους τους.

Η τεχνική αφορά ασθενείς με γενικευμένη καρκινωμάτωση, τελικού σταδίου, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στην συστηματική ενδοφλέβια χημειοθεραπεία, από καρκίνους του στομάχου, του παχέος εντέρου, καρκινοειδές, καρκίνο ωοθηκών, κακόηθες μεσοθηλίωμα, καρκίνο χοληδόχου κύστεως, ψευδομύξωμα περιτοναίου και καρκίνο παγκρέατος.

Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική (minimally invasive) που προσφέρει όλα τα οφέλη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, δηλαδή ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος, άμεση κινητοποίηση, ελάχιστες διεγχειρητικές επιπλοκές και μίας ημέρας νοσηλεία.

Η τεχνική, αναφέρει  ο Δρ. Διαμαντής Θωμάς, προσφέρει  μια ποιοτική και αξιοπρεπή, αρκετά μεγάλη παράταση της επιβίωσης, χωρίς τις σοβαρές επιπλοκές

των προηγούμενων ενδοπεριτοναϊκών χημειοθεραπειών όπου ο ασθενής είχε μία μακροχρόνια νοσηλεία με αρκετές και μεγάλες επώδυνες επιπλοκές.