Μύθοι και Αλήθειες για την Ιγμορίτιδα

0

Πώς εμφανίζεται και ποια τα συμπτώματα της ιγμορίτιδας; Πώς αντιμετωπίζεται και τι θα πρέπει να προσέξουμε για γρήγορη ίαση; Ποιοι είναι οι πλέον διαδεδομένοι μύθοι γύρω από αυτήν;

Η ιγμορίτιδα εμφανίζεται ως φλεγμονή των ιγμορείων κόλπων, δεξιά και αριστερά από τη μύτη. Τα ιγμόρεια της μύτης συνορεύουν με τους μετωπιαίους και άλλους παραρρίνιους κόλπους, οι οποίοι επηρεάζονται σημαντικά από τη φλεγμονή. Ιοί και βακτήρια αποτελούν τους συνήθεις υπόπτους για πρόκληση ιγμορίτιδας, ενώ παράγοντες όπως το κάπνισμα, η σκολίωση της ρινικής κοιλότητας, οι πολύποδες μύτης και η αλλεργική ρινίτιδα επιβαρύνουν το αναπνευστικό, δυσχεραίνοντας σημαντικά την ίαση. Η διάγνωση γίνεται πάντα από ΩΡΛ και περιλαμβάνει ενδοσκόπηση. Σε σπανιότερες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί αξονική ή μαγνητική τομογραφία για να απεικονιστoύν καλύτερα οι ιστοί γύρω από τη μύτη, στο σύνολό τους.

Τα συμπτώματα της ιγμορίτιδας μπορεί να εμφανίζονται σε διαφορετική ένταση ανάλογα με την ηλικία, την κατάσταση υγείας και τον τρόπο ζωής του ασθενούς. Τα συνηθέστερα από αυτά είναι:

 • Πόνος, ειδικά όταν ασκείται πίεση στην περιοχή
 • Αίσθηση φουσκώματος γύρω από τα μάγουλα, τα μάτια και το μέτωπο
 • Εξασθενημένη όσφρηση
 • Βουλωμένη μύτη
 • Καταρροή
 • Βλεννώδεις εκκρίσεις από τη μύτη
 • Πονοκέφαλος
 • Δύσπνοια
 • Πυρετός
 • Πόνος στα ούλα

Τι λοιπόν ισχύει πραγματικά για την ιγμορίτιδα και πώς την αντιμετωπίζουμε;

 

Μύθος #1: Η αυτοΐαση είναι αδύνατη

Αλήθεια: Η αυτοΐαση δεν είναι ανέφικτη, ωστόσο είναι σπάνια, ειδικά σε περιστατικά χρόνιας ιγμορίτιδας (διάρκειας μεγαλύτερης των 12 εβδομάδων). Η έγκαιρη θεραπεία με υδρατμούς, ζεστά επιθέματα και σταγόνες θα σας ανακουφίσει από τα συμπτώματα τα οποία δυσχεραίνουν την καθημερινότητά σας.

Μύθος #2: Άπαξ και αντιμετωπιστεί η ιγμορίτιδα δεν επανεμφανίζεται

Αλήθεια: Η διάγνωση της ιγμορίτιδας πρέπει να είναι γίνεται από ΩΡΛ και να είναι εξατομικευμένη, για να διερευνηθούν διεξοδικά τα αίτια πρόκλησής της. Έτσι, δημιουργείται ένα πλάνο πρόληψης και αντιμετώπισης, το οποίο μας προστατεύει από πιθανές επιπλοκές και διευκολύνει τη ζωή μας σε βάθος χρόνου.

Μύθος #3: Η ιγμορίτιδα δεν συνδυάζεται με άλλες παθήσεις

Αλήθεια: Όλες οι ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις που πλήττουν το αναπνευστικό, μπορούν να προκαλέσουν ταυτόχρονα και άλλες επιπλοκές, μεταξύ των οποίων αμυγδαλίτιδα και λαρυγγίτιδα. Μεγαλύτερη προδιάθεση εμφανίζουν οι καπνιστές και όσοι αντιμετωπίζουν αλλεργίες του αναπνευστικού.

Μύθος #4: Το στραβό διάφραγμα δεν αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης ιγμορίτιδας.

Ένα στραβό ή υπερτροφικό διάφραγμα μύτης αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης της φλεγμονής. Αυτό οφείλεται στη δυσκολία που προκαλείται στην αναπνοή, η οποία φέρνει ως αποτέλεσμα έντονη ρινική συμφόρηση και πόνο. Σε περιπτώσεις που το διάφραγμά μας δυσχεραίνει την ποιότητα ζωής μας συστήνεται ρινοπλαστική, η οποία θα επαναφέρει το αναπνευστικό μας σε λειτουργικά επίπεδα.

Με μερικές απλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνιση ιγμορίτιδας. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι:

 • Η σωστή υγιεινή του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, με πλύσεις της ρινικής κοιλότητας για αποσυμφόρηση.
 • Η έγκαιρη επίσκεψη σε ΩΡΛ εφόσον τα συμπτώματά μας επιδεινώνονται ή δεν υποχωρούν.
 • Η διατήρηση της φυσιολογικής υγρασίας στη ρινική κοιλότητα, με τις απαραίτητες ρυθμίσεις στο κλιματιστικό μας.
 • Η διακοπή του καπνίσματος, ενεργητικού και παθητικού.

Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση έχουν κομβική σημασία για την καταπολέμηση της ιγμορίτιδας. Ο ΩΡΛ σας θα σας λύσει οποιαδήποτε απορία έχετε, όσον αφορά την προστασία του αναπνευστικού σας και τη θεραπεία.