Νοσοκομεία: Παν-αττική στάση εργασίας και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών

0

Το προσωπικό των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου θα διακόψει την εργασία του την Πέμπτη 22/11/2018 από τις 7 το πρωί έως και τις 11.

Παναττική στάση εργασίας από 8 πμ έως 1μμ και 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για την περιφέρεια, προκηρύσσει για αύριο Πέμπτη 22/11/2018 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με σύνθημα «απέχουμε από την αξιολόγηση. Δεν υποκύπτουμε στους εκβιασμούς της κυβέρνησης» και ζητώντας την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

 

7π.μ. – 11π.μ. ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 7π.μ. ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΝΙΚΗΣ 5-7, ΣΥΝΤΑΓΜΑ)

ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

 Κατατίθεται ο Προϋπολογισμός του έτους 2019, ο οποίος προβλέπει 4% Πρωτογενές πλεόνασμα. Μας τα παίρνουν από παντού για άλλη μία φορά. Πως βγήκαμε από τα Μνημόνια;

Η Κυβέρνηση παρά τις διαβεβαιώσεις δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενέργεια διαγραφής των Υγειονομικών και Προνοιακών Μονάδων από το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη και τώρα πόσα Νοσοκομεία παραχωρήθηκαν  αφού η Κυβέρνηση αρνείται να δώσει τα ονόματα των 10.119 ακινήτων που παραχωρήθηκαν για εκποίηση.

Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας είναι καθηλωμένες στο 5% του ΑΕΠ. Η Δημόσια Υγεία δεν ανατάσσεται με τέτοιο ύψος δαπανών. Το όριο δαπανών των Νοσοκομείων παραμένει καθηλωμένο στο 1,5 δις ευρώ κατ’ έτος, παρότι αυξήθηκε η ζήτηση κατά 30% στα Δημόσια Νοσοκομεία  και το 60% του συνόλου του Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού είναι πεπαλαιωμένος και θέλει άμεση αντικατάσταση.

Το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας που συμπληρώνει τον πενιχρό μισθό μας, μεσοπρόθεσμα θα περικοπεί ή θα μειωθεί σε χιλιάδες Υγειονομικούς και Προνοιακούς Υπαλλήλους. Αυτό διαφαίνεται καθαρά από το πόρισμα της επιτροπής με το οποίο στοχοποιείται το εν λόγω προσωπικό.

Η Κυβέρνηση αρνείται να εντάξει στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, τους Υπαλλήλους της Δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας και ΕΚΑΒ που τα επαγγέλματά τους είναι στη λίστα των ΒΑΕ.

Κληρονομήσαμε όλες τις δυσμενείς διατάξεις του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016) της ενοποίησης των Ασφαλιστικών Ταμείων στον ΕΦΚΑ. Παρ’ ότι είμαστε πια σε ενιαίο ασφαλιστικό ταμείο η κυβέρνηση αρνείται να μας εντάξει στα ΒΑΕ στα πλαίσια της ίσης μεταχείρισης. Έτσι τώρα έχουμε εργαζόμενους με ασφαλιστικά δικαιώματα δύο ταχυτήτων. Οι εργαζόμενοι που προέρχονται από το ΙΚΑ είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ και οι εργαζόμενοι ιδίων επαγγελμάτων που προέρχονται από την ασφάλεια του Δημοσίου που δεν είναι ενταγμένοι. Αλαλούμ επικρατεί και με τους νεοδιοριζόμενους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία που από 1/1/2011 θα έπρεπε να είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ με βάση το ν.3865/2010.

Ο μισθός των νεοδιοριζόμενων υπαλλήλων είναι από 550 ευρώ έως 650 ευρώ και ο μέσος μισθός των Νοσηλευτών 800 ευρώ το μήνα. Τα χρόνια των Μνημονίων απωλέσαμε πάνω από 40% των μισθών μας. Οι φόροι και οι εισφορές μας τσακίζουν. Αν και υποτίθεται βγήκαμε από τα Μνημόνια η Κυβέρνηση ξέχασε τους Νοσηλευτές και τους λοιπούς εργαζόμενους στα Νοσοκομεία. Καμία εξαγγελία που σχετίζεται με την αύξηση των μισθών, τέτοια αναγνώριση στο τεράστιο έργο που προσφέρουν σε αντίξοες συνθήκες και πάνω από το όριο της εργασιακής εξουθένωσης.

Η κυβέρνηση μείωσε σωστά το ωράριο κατά  μισή ώρα στους Νοσοκόμους ζώων. Στους Νοσηλευτές ανθρώπων γιατί όχι; Αρνούνται τη διαβούλευση για την υπογραφή Συλλογική Σύμβασης.

Αποχώρησαν 25.000 υπάλληλοι τα χρόνια των Μνημονίων από τα Νοσοκομεία εκ των οποίων 6000 με Κυβέρνηση Σύριζα- Ανέλ. Μας λένε ότι πρέπει να πανηγυρίζουμε για την αναλογία  που πέτυχαν στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ότι για κάθε μία αποχώρηση υπαλλήλου θα γίνεται και μία πρόσληψη στο Δημόσιο.

Πώς βγήκαμε λοιπόν από τα Μνημόνια!!! Με την εν’ λόγω αναλογία στη Δημόσια Υγεία, την Πρόνοια, το ΕΚΑΒ, παγιοποιούνται οι σημερινές τραγικές ελλείψεις προσωπικού.

Το προσωπικό με ελαστικές μορφές απασχόλησης συνεχίζει να βρίσκεται σε ομηρία. Το πρώην εργολαβικό προσωπικό παίρνει μια μικρή ανάσα ζωής με παράταση της σύμβασης και εντός του έτους 2019 θα απολυθούν όλοι. Προφανώς μετά τις Εθνικές Εκλογές για ψηφοθηρικούς λόγους.

Η Κυβέρνηση αρνείται τη μονιμοποίηση των υπαλλήλων αυτών με την αυτονόητη προϋπόθεση της σύστασης των Οργανικών Θέσεων.

Τα Δημόσια Νοσοκομεία βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση. Η κυβέρνηση κρύβει κάτω από το χαλί τα προβλήματα.

Οι ασθενείς κινδυνεύουν και ταλαιπωρούνται. Οι Εργαζόμενοι στη Δημόσια Υγεία την Πρόνοια και το ΕΚΑΒ σφίγγουν και άλλο το ζωνάρι.

Με τον Προϋπολογισμό που κατατίθεται, η Δημόσια Υγεία και  οι εργαζόμενοι δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.