Οι προτάσεις των Ευρωπαίων φαρμακοποιών προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

0

Λίγους μήνες πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη νέων εκπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η PGEU (Σύλλογος των Ευρωπαίων φαρμακοποιών) καλεί τους υποψηφίους, ανεξάρτητα από τον πολιτικό προσανατολισμό, να διασφαλίσουν ότι η υγεία παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

 

Ειδικότερα, οι απαιτήσεις της PGEU από το ερχόμενο κοινοβούλιο είναι:

  • Οι φάκελοι για τα φάρμακα και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα να παραμείνουν στην αρμοδιότητα ενός ειδικού Γενικού Διευθυντή Υγείας.
  • Νέο κανονιστικό πλαίσιο, δεσμευτικό έως το 2022 για τηνασφάλεια, την ανάπτυξη και την απόδοση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και των in-vitro διαγνωστικών συσκευών.
  • Ειδικά μέτρα ασφαλείας σε κάθε συσκευασία συνταγογραφούμενου φαρμάκου που εισέρχεται στην Ε.Ε. για τη μείωση των παραποιημένων και ψευδεπίγραφων φαρμάκων.
  • Να εφαρμοστεί ο νέος κανονισμός για τα κτηνιατρικά φάρμακα,που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την καταπολέμηση της βακτηριακής ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά.
  • Να παραμείνουν ψηλά στην πολιτική ατζέντα δράσεις υπέρ του εμβολιασμού, της ηλεκτρονικής υγείας, των παιδιατρικών και των ορφανών φαρμάκων, της τεχνητής νοημοσύνης και κατά των ανισοτήτων στην υγεία.

Τέλος, οι Ευρωπαίοι φαρμακοποιοί ζητούν από τους Ευρωβουλευτές να συνεργαστούν και να βρουν λύση για το Brexit, ώστε:

  1. να μην προκύψουν προβλήματα προμήθειας φαρμάκων για τους ασθενείς
  2. να διατηρηθεί η αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων για τους επαγγελματίες υγείας και στις δύο πλευρές
  3. και τέλος, να μην έχει αντίκτυπο στην κλινική έρευνα που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών.

 

 

Πηγή: farmakeutikoskosomos.gr