Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για κιρσούς και ευρυαγγείες, πριν χτυπήσετε την πόρτα του γιατρού

0

Στις μέρες μας η θεραπεία ενάντια των κιρσών είναι πιο εύκολη, αναίμακτη και αποτελεσματική από ποτέ. Οι κιρσοί σε αντίθεση με τις ευρυαγγείες που είναι ακίνδυνες, εκδηλώνουν σοβαρά συμπτώματα και αν παραμεληθούν, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα που σε προχωρημένα στάδια απειλούν μέχρι και τη ζωή.

Ευρυαγγείες και φλεβική υγεία

Οι ευρυαγγείες χαρακτηρίζονται από τα μικρά ή κόκκινα φλεβίδια που κατά κύριο λόγο προκύπτουν είτε από κληρονομικούς παράγοντες είτε από ορμονικούς, όπως είναι μια εγκυμοσύνη. Επιπλέον αιτίες για την εμφάνισή τους είναι η μεγάλη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και οι μολύνσεις στα κάτω άκρα.

Ουσιαστικά αποτελούν τον πρώτο βαθμό φλεβικής ανεπάρκειας (δηλαδή η κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα μετά την εμφάνιση των ευρυαγγειών τείνει να γίνει παθολογική) ειδικά αν υπάρχει κληρονομικότητα.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι ευρυαγγείες συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα και την γενική υγεία των κάτω άκρων. Η αφαίρεσή τους συνιστάται κυρίως για αισθητικούς λόγους και ιδίως για τις γυναίκες που τα ρούχα τους αποκαλύπτουν τα πόδια τους.

Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν ευρυαγγείες, χωρίς να παρατηρούνται κιρσοί ή κάποιο άλλο στοιχείο που να αποτελεί ένδειξη για φλεβική ανεπάρκεια. Αυτοί οι ασθενείς παρουσιάζουν ανεπάρκεια κεντρικού φλεβικού στελέχους όπως η μείζονα ή η ελάσσονα σαφηνή φλέβα, όπως προκύπτει μετά από υπερηχογραφικό έλεγχο του φλεβικού συστήματος. Η παθολογία αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν από τη θεραπεία των ευρυαγγειών για να αποκλειστεί οποιαδήποτε περίπτωση υποτροπής τους.

Κιρσοί: Ποια η σημασία της πρόληψης και αντιμετώπισής τους

Η σύγχρονη αποτελεσματική και πολύ καλά ανεκτή από τον ασθενή θεραπεία των κιρσών με ενδοαυλικό laser δεν αφήνει περιθώρια για αναβολή της θεραπείας. Η όλη διαδικασία είναι ανώδυνη και η χορήγηση της τοπικής αναισθησίας έναντι της ολικής, αφήνει περιθώριο στον ασθενή να επιστρέψει την ίδια κιόλας μέρα στις καθημερινές του ασχολίες.

Ποια είναι η κατάλληλη πρόληψη για την καθυστέρηση ή την αποφυγή των κιρσών

Οι κιρσοί προκύπτουν όταν οι βαλβίδες των παθολογικών φλεβών παρουσιάζουν βλάβη, με συνέπεια την παλινδρόμηση αίματος προς τα πόδια και όχι προς την καρδιά. Οι κιρσοί εμφανίζονται κυρίως κάτω από το γόνατο και δεν αποκλείεται και στον μηρό.

Πέραν του αισθητικού προβλήματος το οποίο είναι αρκετά εμφανές, οι κιρσοί προκαλούν σημαντικότατες αλλαγές στην κυκλοφορία του αίματος, αφού στο εσωτερικό αυτών των παθολογικών φλεβών, το αίμα κινείται με πολύ μικρή ταχύτητα και η φλεβική πίεση είναι αυξημένη.

Ο αγγειοχειρουργός με ειδικές εξετάσεις, θα μπορέσει να κάνει έναν προσεκτικό απεικονιστικό έλεγχο ώστε να διαγνωστεί με ακρίβεια ποια είναι η βαρύτητα της φλεβικής ανεπάρκειας.

Ενδείξεις κιρσών:

  • Έντονες ευρυαγγείες στον αστράγαλο
  • Οίδημα στο πόδι ή παρουσία φλεγμονής
  • Σκληρό δέρμα εσωτερικά της κνήμης

Θρόμβωση και κιρσοί: Τι ισχύει

Μία από τις πιο σοβαρές επιπλοκές των κιρσών είναι η θρόμβωση στην περιοχή ανάπτυξης των κιρσών που προκαλεί πόνο και είναι χαρακτηριστική με το έντονο ερυθρό χρώμα. Η επιπολής θρομβοφλεβίτιδα, είναι μία κατάσταση που απαιτεί εξειδικευμένη αντιμετώπιση από τον αγγειοχειρουργό. Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (θρόμβος στις εν τω βάθει φλέβες) αυξάνει τον κίνδυνο πνευμονικής εμβολής.

Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια και προειδοποιητικά σημάδια

Ευτυχώς, υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια και συμπτώματα για την φλεβική ανεπάρκεια που πρέπει να κινητοποιήσουν τον ασθενή.

  • Κιρσοί και ευρυαγγείες
  • Δυσφορία στα πόδια και αίσθηση βάρους
  • Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος
  • Πληγές στα πόδια που δεν κλείνουν εύκολα
  • Νυχτερινές κράμπες

Η προδιάθεση επίσης είναι πολύ σημαντική για την φλεβική ανεπάρκεια. Δηλαδή παίζει ρόλο η ηλικία, το φύλο (γυναίκες), η κληρονομικότητα, η εγκυμοσύνη, η καθιστική ζωή, η παντελής έλλειψη άσκησης, η παχυσαρκία, η ορθοστασία.

Tips για να νιώθετε καλύτερα με τους κιρσούς

Αν εφαρμόσετε όλες τις συμβουλές πρόληψης των κιρσών τότε θα νιώσετε ανακούφιση και η καθημερινότητά σας θα αλλάξει.

Αν κάνετε καθιστική εργασία, προσπαθήστε να σηκώνεστε όσο μπορείτε μέσα στην ημέρα για να περπατάτε και να ξεμουδιάζετε λίγο. Περιορίστε με την πρώτη ευκαιρία την ορθοστασία, αποφύγετε τις ψηλοτάκουνες γόβες αν δεν είναι απαραίτητο και ξεκουράστε τα πόδια σας μετά από μια δύσκολη μέρα σε ανάρροπη θέση.

Προτιμήστε το κρύο ποδόλουτρο και αποφύγετε την πολλή ζέστη στα κάτω άκρα γιατί εμποδίζει την φλεβική ροή. Ξεκινήστε κολύμπι που είναι η καλύτερη άσκηση για αυτές τις παθήσεις και προσέξτε τη διατροφή σας, ειδικά αν έχετε περιττά κιλά.

 

Νικόλαος Τσεκούρας, MD, ECFMG, PhD

Αγγειοχειρουργός Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών

Διευθυντής Γ’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Metropolitan General

τ. Clinical Fellow Jobst Vascular Institute / University of Michigan/ USA

dr-tsekouras.gr