Θα κάνετε κολονοσκόπηση σε λίγες μέρες; Μάθετε σημαντικές πληροφορίες

0

Η κολονοσκόπηση είναι μία εξέταση, η οποία ελέγχει όλες τις διαταραχές που μπορεί να έχουν προκληθεί στο παχύ έντερο, επιβεβαιώνοντας τον καρκίνο του παχέος εντέρου με την λήψη βιοψιών.

Η εξέταση γίνεται με τη βοήθεια του κολονοσκοπίου, το οποίο προσφέρει το πλεονέκτημα της εικόνας και μάλιστα σε ειδική οθόνη από το οποίο ο γιατρός μπορεί να εξάγει τα συμπεράσματά του.

Πριν την κολονοσκόπηση

Θα πιείτε καθαρτικό που θα σας προτείνει ο γιατρός, για να καθαρίσει εντελώς το έντερό σας. Μαζί με αυτό θα σας ενημερώσει και για όλες τις άλλες λεπτομέρειες που χρειάζεται να γνωρίζετε. Ρωτήστε τον γιατρό σας αν χρειάζεται να πάρετε κανονικά τα φάρμακά σας την ημέρα της εξέτασης ή αν πρέπει να τα διακόψετε.

Στο ιατρείο

Ο γιατρός θα καταγράψει το ιστορικό σας και θα δει ενδελεχώς τις εξετάσεις σας. Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν πολύ άγχος για τη διεξαγωγή της εξέτασης, γι΄αυτό ο γαστρεντερολόγος θα σας αναλύσει κάθε πτυχή της εξέτασης, ώστε να γνωρίζετε το παραμικρό.

Η κολονοσκόπηση γενικά είναι μία εντελώς ανώδυνη διαδικασία. Η μόνη ενόχληση που μπορείτε να περιμένετε είναι να νιώσετε ότι η κοιλιά σας φουσκώνει.

Ίσως κατά τη διάρκεια χρειαστεί να εισαχθεί ένας φλεβοκαθετήρας για να σας χορηγηθεί η ελαφρά καταστολή ή κάποιο σπασμολυτικό. Επίσης μπορεί να μετράται ο σφυγμός σας με ένα οξύμετρο και τέλος μόνο στην περίπτωση που είναι αναγκαίο θα σας χορηγηθεί ιατρικό οξυγόνο.

Η διάρκεια της εξέτασης δεν υπερβαίνει τα 20 λεπτά. Μόλις η εξέταση τελειώσει, ο ασθενής σηκώνεται από το κρεβάτι, μόνο κατ’ εντολή γιατρού.

Σημαντική πληροφορία είναι ότι κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης μπορεί να γίνει ταυτόχρονα και αφαίρεση πολυπόδων.

Φεύγοντας για το σπίτι πρέπει να ακολουθήσετε επίσης κάποιες οδηγίες. Από τη στιγμή που θα σας χορηγηθεί μέθη, πρέπει να συνοδεύεστε από κάποιον φίλο ή συγγενή για να γυρίσετε σπίτι. Δεν πρέπει να οδηγήσετε, ούτε να καταναλώσετε οινοπνευματώδη.

Γεώργιος Κ. Αναγνωστόπουλος

Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος

advanced-endoscopy.gr