Ολική αρθροπλαστική γόνατος CAS – Αίτια βλάβης και οφέλη της τεχνικής αυτής

0

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος με χρήση Η/Υ, γνωστή και ως μέθοδος CAS είναι ευρέως ενδεδειγμένη για την αντικατάσταση της άρθρωσης ύστερα από πρόβλημα στο γόνατο που απαιτεί χειρουργική διόρθωση.

Η μέθοδος προσφέρει πολύ καλή ευθυγράμμιση του εμφυτεύματος, ενώ παράλληλα ενισχύει την λειτουργικότητα της άρθρωσης. Επιλέγεται όταν πάσχει η άρθρωση και χρειάζεται αντικατάσταση. Ο ορθοπεδικός αφαιρεί τις κατεστραμμένες επιφάνειες των οστών και προτείνει ποιο εμφύτευμα μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα.

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης ο υπολογιστής προσφέρει μία τρισδιάστατη εικόνα της άρθρωσης, επιτρέποντας στον χειρουργό να εκτελέσει άρτια την εργασία σε κάθε φάση του χειρουργείου, με ακρίβεια χιλιοστού. Για την επέμβαση χρειάζεται να δοθεί αναισθησία συνδυαστική με μέθη και σπανίως επιλέγεται γενική.

Αίτια που προκαλούν πρόβλημα στο γόνατο

  • Σοβαρός τραυματισμός
  • Φθορά χόνδρου εξαιτίας οστεοαρθρίτιδας
  • Προχωρημένη ηλικία
  • Κληρονομικότητα
  • Παχυσαρκία
  • Γενετικό πρόβλημα στο γόνατο

Οφέλη από την μέθοδο CAS σε αντιδιαστολή με άλλες μεθόδους

Εκτός από την διευκόλυνση του γιατρού κατά το χειρουργείο, υπάρχουν επιπλέον οφέλη όπως είναι οι μικροσκοπικές τομές, ο λιγότερος πόνος, ο μικρότερος χρόνος αποκατάστασης και νοσηλείας, ο ελάχιστος τραυματισμός ιστών καθώς και ακρίβεια ως προς την τοποθέτηση και την ίδια τη θέση του εμφυτεύματος.

Μέθοδος MAKOplasty

Για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας γόνατος επιλέγεται η ημιολική αρθροπλαστική MAKOplasty. Αν ο ασθενής αντιμετωπίζει συμπτώματα όπως είναι η δυσκαμψία, ο πόνος στην άρθρωση το οίδημα τότε αποτελεί θεραπεία εκλογής. Η διαδικασία γίνεται με τη βοήθεια ρομπότ το οποίο χειρίζεται ένας έμπειρος χειρουργός για να τοποθετήσει με ακρίβεια τα προσθετικά υλικά στην άρθρωση.

Όσον αφορά την ανάρρωση ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του μέσα σε 3 ημέρες, ενώ η κινητικότητά του ανακτάται από την πρώτη κιόλας μέρα.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες μέσα από την ιατρική ιστοσελίδα του dr. Δεληγεώργη. Το ιδιωτικό του ιατρείο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας.

Αναστάσιος Δεληγεώργης

Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος

tasosdeligeorgis.gr