Ουρία: Τι είναι και ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές

0

Ουρία ένας δείκτης λειτουργίας των νεφρών

Ουρία ονομάζουμε ένα προϊόν του μεταβολισμού, που μας δείχνει πόσο καλά δουλεύουν τα νεφρά και το ήπαρ. Όταν η τιμή της ανεβαίνει τότε σημαίνει ότι τα νεφρά δεν λειτουργούν καλά.

Πως παράγεται η ουρία;

Οι πρωτεΐνες της τροφή αλλά και αυτές που παράγονται στο σώμα, χρησιμοποιούνται από τα κύτταρα του σώματος. Από τα προϊόντα του μεταβολισμού τους στο ήπαρ παράγεται αμμωνία. Στη συνέχεια η αμμωνία συνδέεται με άλλα στοιχεία όπως άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο και σχηματίζεται η ουρία.

Η ουρία αφού σχηματισθεί μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος και διαμέσου του αίματος φθάνει στα νεφρά. Φυσιολογικά τα νεφρά καθαρίζουν την ουρία από το αίμα. Η ουρία μαζί με άλλα άχρηστα προϊόντα αποβάλλεται τελικά με τα ούρα.

Ουρία. Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές.

Στην περίπτωση που στο αίμα παραμείνουν υψηλά επίπεδα ουρίας, σημαίνει ότι το ήπαρ ή τα νεφρά δεν δουλεύουν καλά. Οι φυσιολογικές τιμές ουρίας στο αίμα κυμαίνονται από 7 έως 20 mg/dl. Η ουρία έχει τάση να αυξάνεται με την ηλικία.

Ποιες είναι οι αιτίες;

Αν διαπιστωθούν αυξημένες τιμές ουρίας, θα πρέπει να διερευνηθεί η αιτία. Οι πιο συχνές αιτίες είναι η αφυδάτωση ή άλλες αιτίες που εμποδίζουν το αίμα να φθάσει στα νεφρά όπως καρδιακή ανεπάρκεια, ή καταστάσεις καταπληξίας (shock) που προκύπτει από βαριές λοιμώξεις. Το ίδιο μπορεί να συμβεί μετά από μεγάλα εγκαύματα, αλλά μετά από γαστρεντερική αιμορραγία.

Αυξημένη ουρία μπορεί να βρεθεί και σε περιπτώσεις νεφρικής απόφραξης από πέτρες ή άλλες αιτίες. Επίσης, πολλά φάρμακα όπως αντιβιοτικά ή αντιφλεγμονώδη μπορούν να επηρεάσουν την λειτουργία των νεφρών. Τέλος μια δίαιτα με μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ουρίας

 

Το άρθρο γράφτηκε από τον

Δρ. Ρηγόπουλο Δημήτριο,

Στρατιωτικό Ιατρό, Παθολόγο-Διαβητολόγο,

email: dr.rigopoulos@gmail.com, www.rigopoulosdimitrios.gr,

Ιατρείο: Λ. Κηφισίας 30 Αθήνα, τηλ.: 2107700211