Παθήσεις προστάτη και παθήσεις πέους: Ο ουρολόγος απαντά στις απορίες

0

Οι παθήσεις προστάτη και γενικά οι παθήσεις πέους είναι ένα ευαίσθητο θέμα και απαιτείται ένας εξειδικευμένος ουρολόγος για να αναλάβει να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους καταστάσεις αποτελεσματικά και χωρίς επιπλοκές για το ουρογεννητικό σύστημα του ασθενούς.

Επειδή όμως η γνώση και η πρόληψη είναι εξίσου σημαντικές με τη θεραπεία, ο εξειδικευμένος χειρουργός ουρολόγος ανδρολόγος Παντελής Κατσίβας είναι σε θέση να απαντήσει όλες τις απορίες ασθενών για τις παθήσεις προστάτη και παθήσεις πέους.

Ας δούμε στη συνέχεια ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες παθήσεις που συγκαταλέγονται σε αυτές τις κατηγορίες και πώς επηρεάζουν τον οργανισμό.

Καλοήθης υπερπλασία

Από κάποια ηλικία και μετά το μέγεθος του προστάτη αυξάνεται πιέζοντας την ουροδόχο κύστη και προκαλώντας, ανάλογα την περίπτωση, συχνοουρία, αδύναμη ροή ούρων, νυκτουρία ή και αδυναμία ούρησης. Η καλοήθης υπερπλασία δεν είναι καρκίνος προστάτη, ούτε συνδέεται με την εμφάνιση του και μπορεί να αντιμετωπιστεί σε ένα βαθμό με φαρμακευτική αγωγή, ωστόσο είναι απαραίτητο οι άνδρες άνω των 60 ετών να εξετάζονται τακτικά.

Προστατικός Καρκίνος

Μία από τις πιο γνωστές παθήσεις του προστάτη, αλλά και η πιο «ύπουλη» αφού αναπτύσσεται αργά και υπογείως, ενώ στα πρώιμα στάδια συνήθως δεν παρουσιάζει κανένα έντονο σύμπτωμα που θα μπορούσε να προειδοποιήσει για την ύπαρξη του. Η τακτική εξέταση, ειδικά για άνδρες άνω των 50 ετών και ειδικά αν έχουν ιστορικό καρκίνου στην οικογένεια, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη για τον έγκαιρο εντοπισμό και θεραπεία της συγκεκριμένης πάθησης.

Στυτική δυσλειτουργία

Αν και συγκαταλέγεται στις παθήσεις πέους, η στυτική δυσλειτουργία πρόκειται για ένα εξαιρετικά λεπτό θέμα, που μπορεί να έχει είτε παθολογικά, είτε ψυχολογικά αίτια, ή ακόμα χειρότερα και τα δύο. Συνιστάται μία σε βάθος συζήτηση, ώστε ο ουρολόγος να κατανοήσει τα αίτια που μπορεί να προκαλούν τη συγκεκριμένη πάθηση και να σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία ειδικά για την δική σας περίπτωση.

ΣΜΝ (Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα)

Σε αυτή την κατηγορία με παθήσεις πέους, εντάσσεται μία τεράστια λίστα υποκατηγοριών που αφορούν παθήσεις του ουρογεννητικού συστήματος οι οποίες μεταδίδονται κατά τη σεξουαλική επαφή. Ανάλογα με τα συμπτώματα και τη σοβαρότητα της κατάστασης, ο εξειδικευμένος ουρολόγος μπορεί να σας προτείνει την απαραίτητη θεραπεία για την άμεση αντιμετώπιση της πάθησης.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του χειρουργού ουρολόγου Παντελή Κατσίβα και μάθετε περισσότερα για τις παθήσεις πέους, προστάτη και νεφρών.