Σπερματέγχυση: ναι ή όχι; Και γιατί;

0

Η σπερματέγχυση επιλέγεται πολύ συχνά από τους γυναικολόγους και τα ζευγάρια ως η πρώτη θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην προσπάθεια επίτευξης εγκυμοσύνης.

Είναι μία απλή και ανώδυνη διαδικασία που λαμβάνει χώρα ακόμα και στο ιατρείο, χωρίς να χρειάζεται μέθη.

Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι η σαφώς μικρότερη παρέμβαση από αυτήν που γίνεται στην εξωσωματική γονιμοποίηση και κατ’ επέκταση και το χαμηλότερο κόστος. Συγκριτικά με την εξωσωματική έχει μικρότερο ποσοστό επίτευξης της εγκυμοσύνης (γύρω στο 20%), δηλαδή το ποσοστό εγκυμοσύνης είναι λίγο πιο υψηλό από τη φυσιολογική σύλληψη.

Η σπερματέγχυση μπορεί να βοηθήσει κάποια ζευγάρια, αλλά όχι όλα. Υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις για τις οποίες εξ αρχής γνωρίζουμε ότι η σπερματέγχυση δε θα βοηθήσει και ότι το ζευγάρι χρειάζεται να προχωρήσει σε προσπάθεια με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Πάντως, ακόμα και για τους ασθενείς που πληρούν τις προϋποθέσεις για σπερματέγχυση, οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι έχει νόημα να προσπαθούν λίγες φορές με αυτή τη μέθοδο. Αν δεν επιτευχθεί θετικό αποτέλεσμα, τότε οι περισσότερες απόπειρες δεν έχουν νόημα πια και το ζευγάρι θα πρέπει να προσπαθήσει με άλλες μεθόδους, πχ εξωσωματική.

Λίγα λόγια για τη διαδικασία

Αρχικά το σπέρμα περνάει από διαδικασία καθαρισμού. Μετά από την ενεργοποίησή του στο εργαστήριο, τοποθετείται εσωτερικά της μήτρας μέσω καθετήρα. Από εκεί και έπειτα διανύει μία πολύ μικρή απόσταση όπου τελικά φθάνει στα ωάρια τα οποία βρίσκονται σε ωορρηξία.

Η σπερματέγχυση μπορεί να γίνει στο φυσικό κύκλο της ασθενούς ή μετά από θεραπεία για πρόκληση ωορρηξίας.

Πότε ενδείκνυται

Η μέθοδος της σπερματέγχυσης είναι κατάλληλη και ενδείκνυται κυρίως στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • στις γυναίκες κάτω των 35 ετών με μικρό διάστημα υπογονιμότητας και διαβατές σάλπιγγες
  • στις γυναίκες χωρίς ωορρηξία οι οποίες χρειάζονται αγωγή για την πρόκλησή της
  • όταν γίνεται γονιμοποίηση από δότη σπέρματος

Σπερματέγχυση στο Γέννημα IVF

Στο Γέννημα ξέρουμε πολύ καλά ότι κάθε ζευγάρι είναι ξεχωριστό. Συνεπώς το πλάνο θεραπείας είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ζευγαριού. Μετά το πρώτο ραντεβού με το γυναικολόγο αναπαραγωγής, θα είναι ξεκάθαρο κατά πόσο η σπερματέγχυση είναι η καταλληλότερη θεραπεία και με ποιον τρόπο θα γίνει πιο σωστά ώστε να μεγιστοποιηθεί το ποσοστό επιτυχίας.

 

Δείτε αναλυτικά όλες τις πληροφορίες για την ενδομητρική σπερματέγχυση και την εξωσωματική γονιμοποίηση από το κέντρο εξωσωματικής Γέννημα IVF.