ΠΟΥ: “Οι φυσικοθεραπευτές έχουν ρόλο κλειδί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας”

0

Αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών συμμετείχε στις εργασίες της Παγκόσμιας διάσκεψης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Global Conference on Primary Health Care) στην Αστανά του Καζακστάν στις 25-26 Οκτωβρίου 2018, που διοργανώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), την κυβέρνηση του Καζακστάν και την UNICEF, για τα 40 χρόνια από την διακήρυξη της Άλμα Άτα για την Υγεία.

Στην διάσκεψη συμμετείχαν όλα τα κράτη μέλη του ΠΟΥ, τα οποία εκπροσωπήθηκαν σε επίπεδο αρχηγών κρατών και υπουργών. Επίσης είχαν προσκληθεί μη κυβερνητικές οργανώσεις, επιστημονικές ενώσεις, ακαδημαϊκοί, καθώς και επαγγελματίες υγείας όπως ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών με τον Πρόεδρο του Π.Σ.Φ. Πέτρο Λυμπερίδη και τον Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων & Πρόεδρο του Π.Τ Αττικής Λευτέρη Μπουρνουσούζη.

Η αντιπροσωπεία του Π.Σ.Φ. υπέγραψε την αναθεώρηση της διακήρυξης της Άλμα Άτα και απαιτείται η προώθηση της, για την εφαρμογή των νέων κατευθύνσεων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, από όλα τα Κράτη του Κόσμου. Στη διάσκεψη έγινε αναφορά για το πόσο σημαντικό  είναι η αντιμετώπιση των περιστατικών και η επίλυση των προβλημάτων υγείας των Πολιτών στα πλαίσια των παροχών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καθώς αυτή η Πολιτική είναι η πλέον συμφέρουσα  για τα οικονομικά της Υγείας.

Άρα ο ρόλος όλων των επιστημόνων υγείας στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας πρέπει να αναβαθμιστεί και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στον ρόλο του φυσικοθεραπευτή που αποτελεί έναν πολύτιμο κρίκο στην διεπιστημονική ομάδα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Αυτό που απαιτείται από τα Κράτη μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (W.H.O.) είναι να γίνει πράξη το σύνθημα ‘’από την συμφωνία στη δράση’’. Η Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πρέπει να χαράξει την πολιτική της οικοδομώντας πάνω στις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και θα πρέπει ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή να αναβαθμιστεί τόσο στην αποκατάσταση όσο και στην πρόληψη των παθήσεων.

Η διακήρυξη της Αστάνα: http://www.who.int/primary-health/conference-phc/declaration

Οι εκπρόσωποι του Π.Σ.Φ είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον Γ.Γ του Π.Ο.Υ  Δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus , τον Γ.Γ της WCPT Jonathon Kruger, καθώς και Έλληνες εκπροσώπους τόσο της επίσημης αντιπροσωπείας του Υπουργείου Υγείας (Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και Αναπληρωτής Γ.Γ Σταμάτης Βαρδαρός) ,όσο και εκπροσώπους από φορείς και Πανεπιστήμια όπως τον καθηγητή Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, του Τμήματος Ιατρικής, του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστο Λιονή και τους συμμετέχοντες από την εταιρεία Γενικής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ) Βαγγέλη Φραγκούλη (Β΄Αντιπρόεδρος) και το Ιατρό Εργασίας Σωτήρη Κουπίδη.

Οι εκπρόσωποι του Π.Σ.Φ μετείχαν στις εργασίες και κατέθεσαν παρεμβάσεις στην παράλληλη εκδήλωση για την αποκατάσταση και το στρογγυλό τραπέζι για την ψυχική υγεία όπου τονίστηκε ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή

Επίσης η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον γνωστό Ολυμπιονίκη Ιωάννη Μελισσανίδη ο οποίος συμμετείχε στην διάσκεψη , στον οποίο προτάθηκε να συμμετάσχει στα κοινωνικά μηνύματα του Π.Σ.Φ.

Τέλος με ιδιαίτερη χαρά διαπιστώθηκε η παρουσία Ελλήνων στην διοργάνωση της διάσκεψης όπως ο Παύλος Θεοδωράκης ο οποίος σαν μέλος της οργανωτικής επιτροπής ήταν, σύμφωνα με τις δημόσιες ομολογίες, βασικός συντελεστής για την επιτυχή έκβαση της διοργάνωσης και των εργασιών της διάσκεψης.

Αυτό που απαιτείται από τα Κράτη μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (W.H.O) είναι να γίνει πράξη το σύνθημα ‘’από την συμφωνία στη δράση’’.

Στην διάσκεψη έγινε αναφορά για το πόσο σημαντικό  είναι η αντιμετώπιση των περιστατικών και η επίλυση των προβλημάτων υγείας των Πολιτών στα πλαίσια των παροχών την πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καθώς αυτή η Πολιτική είναι η πλέον συμφέρουσα  για τα οικονομικά της Υγείας.

Άρα ο ρόλος όλων των επιστημόνων υγείας στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας πρέπει να αναβαθμιστεί και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στον ρόλο του φυσικοθεραπευτή που αποτελεί έναν πολύτιμο κρίκο στην διεπιστημονική ομάδα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.