Σάλος για την αύξηση (10%) στις τιμές των φαρμάκων!

0

Τι προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε προχθές για 5.503 κωδικούς στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη

Αντιδράσεις προκαλεί η τροπολογία για την αύξηση 10% στις τιμές των φαρμάκων που κατατέθηκε την περασμένη Τρίτη στη Βουλή, καθώς θα έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο η τσέπη του ασθενούς, που ήδη πληρώνει συμμετοχή στα φάρμακα, η οποία σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει το 30%. Συγκεκριμένα, από τους 5.503 ενεργούς κωδικούς φαρμάκων στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη αυξάνεται η τιμή σε 2.061 φάρμακα, μειώνεται σε 2.014 και μένει ίδια σε 1.428.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, λοιπόν, προχώρησε στην αύξηση των τιμών των φαρμάκων και, φυσικά, εάν αυτό γινόταν από άλλη κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ο πρώτος που θα αντιδρούσε και θα ξεσηκωνόταν, με το επιχείρημα ότι «ακριβαίνει το φαρμακάκι του λαού». Πάντως η αλήθεια είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση γνώριζε από την εποχή που ήταν αντιπολίτευση ότι η «ρίζα του κακού» για τις ελλείψεις φαρμάκων που υπάρχουν στην ελληνική αγορά είναι οι χαμηλές τιμές των φαρμάκων…

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, οι τιμές στα ακριβά φάρμακα κατά κύριο λόγο μειώνονται, ενώ οι αυξήσεις αφορούν κυρίως τα φθηνά φάρμακα. «Αυτό σημαίνει ότι διασφαλίζεται η παρουσία παλιών και αξιόπιστων φαρμάκων στη χώρα μας, αφού αντιμετωπίζεται ο κίνδυνος απόσυρσης και αντικατάστασής τους με άλλα ακριβότερα, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται και οι παράλληλες εξαγωγές» όπως δήλωσε χθες.

Η μεγάλη υποκρισία

Η κυβέρνηση -και εδώ φαίνεται η μεγάλη της υποκρισία- ήξερε ότι το πρόβλημα είναι ο όγκος της συνταγογράφησης, που, όπως περίτρανα αποδεικνύουν τα στοιχεία, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ελέγξει! Ενδεικτικά αναφέρουμε τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΦ ότι τα συνολικά σκευάσματα που διακινήθηκαν το 2017 ήταν 562.080.612 συσκευασίες φαρμάκων, από 547.187.463 συσκευασίες το 2016 και 502.235.460 το 2015. Και είμαστε μόλις 10.000.000 κάτοικοι!

Από το 2010 που μπήκαμε στα Μνημόνια οι ελληνικές αλλά και ξένες φαρμακοβιομηχανίες κάνουν υποχρεωτικές επιστροφές χρημάτων (clawback) αλλά και αναγκαστικές εκπτώσεις (rebate) ύψους άνω του 70% προς τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Δηλαδή το κράτος καθορίζει την τιμή πώλησης ενός φαρμάκου και στη συνέχεια απαιτεί επιστροφή το 71% της αξίας του μέσω του θεσμοθετημένου μηχανισμού υποχρεωτικής απόδοσης clawback και rebate!

Οι συνέπειες ήταν καταστροφικές για τους ασθενείς γιατί εκατοντάδες φάρμακα εξαφανίστηκαν από τα ράφια των φαρμακείων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η ζωή καρκινοπαθών και άλλων ασθενών.

Κυριάκος: Τροχονόμος συμφερόντων των ξένων πολυεθνικών η κυβέρνηση

 

«Τροχονόμο συμφερόντων» που λειτουργεί «υπέρ των συμφερόντων των ξένων πολυεθνικών εταιριών» χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτό) αναφερόμενος στην κυβερνητική τροπολογία για την τιμολόγηση των φαρμάκων, ενώ υπερασπίστηκε το έργο του Αδωνη Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. από την περιοδεία του στη Ρόδο ανέφερε ότι «επί υπουργίας Αδωνη Γεωργιάδη» τα φάρμακα τιμολογούνταν με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ε.Ε., ενώ τώρα θα τιμολογούνται με βάση τον μέσο όρο των δύο φθηνότερων φαρμάκων μόνο στην ευρωζώνη, δίνοντας έτσι πρώτη φορά τη δυνατότητα να αυξηθούν οι τιμές αυτών των φαρμάκων. «Είναι η ίδια κυβέρνηση και ο ίδιος πρωθυπουργός, που, όταν μιλούσε για το ζήτημα της Novartis, κατακεραύνωνε τότε την αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι εμείς κάνουμε διευθετήσεις για να εξυπηρετήσουμε, δήθεν, τις μεγάλες πολυεθνικές και στήνοντας μια πολιτική σκευωρία» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. και κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναξιοπιστία, θράσος και αλαζονεία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη στήριξή του στον υποψήφιο περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο και στον υποψήφιο δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη, ζητώντας να υπερψηφιστούν τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια σε όλες τις κάλπες.
«Ο κ. Μητσοτάκης του “Κήρυκα Χανίων” και της Ζίμενς, πρόεδρος της Ν.Δ. των αναρίθμητων σκανδάλων, μίλησε για τροχονόμους συμφερόντων» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Νέα σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή

Σάλο έχει προκαλέσει η κυβερνητική τροπολογία της τελευταίας στιγμής για την ανατιμολόγηση των φαρμάκων, η οποία οδήγησε σε νέα σφοδρή κόντρα ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την αντιπολίτευση.

Η ρύθμιση αλλάζει τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων, επιτρέποντας αυξήσεις έως 10% ετησίως, ενώ η τιμή τους δεν θα καθορίζεται εφεξής από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, αλλά με βάση τις δύο χαμηλότερες τιμές της ευρωζώνης.
Η τροπολογία προκάλεσε την οξεία αντίδραση της Ν.Δ., η οποία κατήγγειλε «δωράκι» εκατομμυρίων στις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, ενώ ζήτησε και ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί σήμερα το πρωί. «Ενώ ο νόμος της Ν.Δ. προέβλεπε ότι η τιμή των φαρμάκων καθοριζόταν από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ε.Ε., από σήμερα οι τιμές θα καθορίζονται με βάση τις δύο χαμηλότερες τιμές, όχι της Ε.Ε., αλλά μόνο της ευρωζώνης.

Ετσι, όμως, αποκλείονται όλες οι φτωχότερες χώρες με τις χαμηλότερες τιμές και διευκολύνονται για πρώτη φορά οι αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων σε 55 χώρες» ανέφερε η ανακοίνωση της Ν.Δ., καταγγέλλοντας ότι ο ίδιος ο Ανδρέας Ξανθός ομολόγησε ότι η κυβέρνηση «νομοθετεί αυτό το δώρο εκβιαζόμενη».

Επίθεση

Απαντώντας, ο υπουργός Υγείας επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, χαρακτηρίζοντας την ανακοίνωσή της «προκλητική και θρασύτατη», η οποία δίνει σήμα «αναξιοπιστίας και ανυποληψίας» απέναντι στη φαρμακευτική αγορά. «Θέλετε και να κυβερνήσετε, τρομάρα σας» είπε, κατηγορώντας το κόμμα για ανευθυνότητα.

Υποστήριξε δε πως η νέα διαδικασία τιμολόγησης διασφαλίζει την πρόσβαση των ασθενών, όπως των καρκινοπαθών, στα ακριβά φάρμακα. Εντονη κριτική δεν άσκησε μόνο η Ν.Δ., αλλά και η ΔΗ.ΣΥ., με τον Βασίλη Κεγκέρογλου να χαρακτηρίζει τους συριζαίους βουλευτές «delivery boys συμφερόντων», καταγγέλλοντας πως η αλλαγή τιμολόγησης φαρμάκων εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως η Ελλάδα ως χώρα αναφοράς επηρεάζει τις τιμές πανευρωπαϊκά.

Τέλος εποχής με τροπολογία για τα βιβλιάρια υγείας

Καταργούνται οριστικά τα βιβλιάρια υγείας με τη νέα τροπολογία που κατατέθηκε την Τρίτη το βράδυ στη Βουλή από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Συγκεκριμένα, αναφέρει η τροπολογία: «Με την προτεινόμενη ρύθμιση καταργείται το έντυπο βιβλιάριο υγείας ως τρόπος ταυτοποίησης και καταχώρισης των δεδομένων υγείας, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της γραφειοκρατίας προς όφελος των ασφαλισμένων αλλά και θετικό οικονομικό αποτέλεσμα για τον ΕΦΚΑ που επιβαρυνόταν με το κόστος της έκδοσής του».

Να σημειωθεί ότι με νόμο του 2016 ο ασθενής λαμβάνει μέσω του ΑΜΚΑ διάφορες παροχές υγείας, όπως φάρμακα, ιατρικές εξετάσεις, επεμβάσεις από το ΕΣΥ, τον συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ γιατρό του κ.λπ.

Ηλεκτρονικά

Ο γιατρός ήδη συνταγογραφεί τα φάρμακα του ασθενούς ή τις εργαστηριακές εξετάσεις που χρειάζεται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης. Επίσης ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να καταχωρίζει τα ιατρικά δεδομένα υγείας του ασθενούς στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας που θα του φτιάχνει, ο οποίος ουσιαστικά θα αντικαταστήσει τα έντυπα βιβλιάρια υγείας.

Ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας αναγράφει τα φάρμακα που θα έχουν συνταγογραφηθεί σε κάθε ασθενή, τα παραπεμπτικά για τις εργαστηριακές εξετάσεις, τις επεμβάσεις και γενικά όλο το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς.

Πρόσβαση στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας του ασθενούς θα έχουν γιατροί και φαρμακοποιοί, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες με κωδικούς που θα τους δοθούν, ώστε να μπορούν να ελέγχουν τι εξετάσεις έχουν κάνει, αλλά και να διαπιστώσουν εάν παρανόμως έχουν χρεωθεί στον ΑΜΚΑ τους φάρμακα που δεν πήραν ποτέ, όπως συμβαίνει συχνά σήμερα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: dimokratianews.gr