Στο «τραπέζι» το θέμα της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

0

Συνάντηση με στόχο την επεξεργασία του νέου συστήματος, Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των ζητημάτων  της Δημόσιας Υγείας, πραγματοποιήθηκε χθες 31 Οκτωβρίου.

Ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Γιώργο Πατούλη και τα μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ, Φώτιο Πατσουράκο και Ευάγγελο Μπιλιράκη, συνοδευμένοι από τους εκπροσώπους των Συλλόγων Ασθενών, που συμμετέχουν στη Διαρκή Κοινή Επιτροπή, που έχει συγκροτήσει ο ΙΣΑ.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, τόνισε ότι κοινή θέση τόσο του ιατρικού κόσμου όσο και των ασθενών, αποτελεί το αίτημα για ένα Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας που θα παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, θα αξιοποιεί το υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό της χώρας και θα διασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση, όλων των ασθενών, στο γιατρό που έχουν ανάγκη.

«Ζητούμε ελεύθερη επιλογή γιατρού και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, για όλους τους πολίτες και ειδικά για τους ασθενέστερα οικονομικά ασθενείς, οι οποίοι πλήττονται περισσότερο με το νέο σύστημα καθώς αποκόπτονται από τον εξειδικευμένο ιατρό που έχουν ανάγκη.  Ένα υψηλού επιπέδου σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας πρέπει να καλύπτει ισότιμα όλους τους ασθενείς, στο τελευταίο άκρο της Ελλάδας και να αντιμετωπίζει με σεβασμό τον ιατρικό κόσμο, αξιοποιώντας το υψηλού επιπέδου εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό της χώρας προς όφελος του ασθενή και της δημόσιας υγείας», τόνισε ο κ. Πατούλης.

Ο Υπουργός Υγείας, επεσήμανε ότι το νέο σύστημα πρόκειται να εφαρμοστεί σταδιακά όταν θα στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό.

Σχετικά με το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών  στους  εξειδικευμένους γιατρούς, ο κ. Ξανθός, τόνισε ότι θα εξαιρεθούν τα έκτακτα περιστατικά καθώς και τα χρόνια περιστατικά που εμπίπτουν στα σχετικά θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Αναφορικά με το αίτημα για καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας των συνεργαζόμενων ιατρών, το οποίο έθεσαν ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ , ο κ. Ξανθός δεσμεύτηκε ότι θα επαναξιολογηθεί το πλαίσιο, μέσα όμως στα όρια  των κλειστού προϋπολογισμού ενώ υπό συζήτηση είναι  το θέμα των συλλογικών συμβάσεων για τους γιατρούς που θα συνεργαστούν.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ  κ. Πατούλης, παρέδωσε στον Υπουργό Υγείας, υπόμνημα με τις θέσεις της Διαρκούς Κοινής Επιτροπής, για το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας, με βάση τις αποφάσεις, που ελήφθησαν ομόφωνα, στις συνεδριάσεις της Επιτροπής.

Στο υπόμνημα μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

Α) Ελεύθερη επιλογή γιατρού, όλων των ασθενών και ελεύθερη πρόσβαση, στον ειδικό γιατρό που έχουν ανάγκη.

Β) Τα  εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών, στον εξειδικευμένο γιατρό, έχουν αρνητικό αντίκτυπο, στην υγεία των ασθενών και θέτουν σε κίνδυνο τη Δημόσια υγεία.

Γ) Είμαστε υπέρ του οικογενειακού ιατρού, ο οποίος όμως πρέπει να αποτελεί δικαίωμα του ασθενούς και όχι υποχρέωση.

Δ) Ευθύνη του  οικογενειακού ιατρού είναι η τήρηση του ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, του ασθενή, στον οποίο θα καταγράφεται το ιστορικό  του.

Ε) Πάταξη της γραφειοκρατίας που δυσχεραίνει την πρόσβαση των ασθενών, στις υπηρεσίες υγείας.

Επισημαίνεται ότι στη Κοινή Επιτροπή που συγκάλεσε το Δ.Σ του ΙΣΑ, υπό την προεδρία του Γ.Πατούλη, συμμετέχουν οι εξής σύλλογοι ασθενών:

1.ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΜΑΣΤΟΥ «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ»

2.ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΕΛΛΟΚ

3.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΙΑΤΡΩΝ «Κ.Ε.Φ.Ι»

4.ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΤΙΡΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

5.ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

6.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΕΛΕΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ»

7.ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ ΠΑΣΠΑΜΑ

8.ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΑΛΑΣΑΙΜΙΑΣ

9.«ΣΥΝΕΧΙΖΩ» ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΩΝ ΚΑΡΔΙΑΣ  ΠΝΕΥΜΟΝΑ

10.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

11.ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ

12.ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ-ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ

13.ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ «Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»

14..ΟΜΙΛΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ

15.ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΠΑΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ

16.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ «ΦΛΟΓΑ»

17.ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ

18.ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΟΥ ALTHEIMER KAI ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ

19.ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

 

 

Πηγή: mononews.gr