Συχνές ερωτήσεις για τον τοκετό από μέλλουσες μητέρες

0

Για πολλές γυναίκες ο φυσιολογικός τοκετός είναι μία κατάσταση που τις φοβίζει, άλλες είναι πιο συμφιλιωμένες και το περιμένουν να γίνει. Όπως και να ‘χει πρόκειται για μία πολύ ξεχωριστή στιγμή, όπου κάθε γυναίκα θα πρέπει να γνωρίζει σημαντικές πληροφορίες.

Πως θα καταλάβει μία γυναίκα στον ένατο μήνα ότι πρόκειται να γεννήσει;

Υπάρχουν κάποια σημάδια που θα συζητήσετε με τον γυναικολόγο όταν έρθει η ώρα. Το σύνηθες είναι η ύπαρξη βλέννας και αίματος (σαν αίμα περιόδου). Η απώλεια της βλέννας που προστατεύει τον τράχηλο, μπορεί να γίνει και έναν μήνα πριν από τον τοκετό, χωρίς κάποιο κίνδυνο για το έμβρυο.

Τι σημαίνει ρήξη του αμνιακού σάκου;

Μέσα στον αμνιακό σάκο βρίσκεται το έμβρυο. Αν ο σάκος αυτός σπάσει τότε αυτόματα η γυναίκα θα αντιληφθεί το υγρό. Τα υγρά αυτά είναι άοσμα και διάφανα ή ελαφρώς κιτρινωπά.

Αν το υγρό είναι πρασινωπό ή υπάρχει άφθονο αίμα, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να ειδοποιηθεί αμέσως ο γιατρός.

Τι είναι οι ωδίνες;

Οι ωδίνες είναι συνυφασμένες με τις δυνατές και συχνές συσπάσεις της μήτρας, όπου με αυτές ο τράχηλος ετοιμάζεται για διαστολή. Οι συσπάσεις αυτές προκαλούν πόνο και πραγματοποιούνται κάθε 5 περίπου λεπτά.

Τι είναι η επισκληρίδιος αναισθησία;

Είναι η ένεση που γίνεται στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και βοηθάει τη γυναίκα να αντέξει τους πόνους. Προτιμάται όταν οι συσπάσεις είναι πολύ έντονες και η διαστολή έχει φτάσει τα 6 εκατοστά. Σε αυτή την περίπτωση η μαία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, αφού αφουγκράζεται τις ωδίνες -μιας που η γυναίκα δεν μπορεί από την αναισθησία- και της λέει πότε να σπρώξει. Υπάρχουν διάφορες παρενέργειες από την επισκληρίδιο, όπως είναι η υπόταση, η ναυτία, η κεφαλαλγία.

Διαφορετική είναι η κατάσταση στα δίδυμα, όπου χρειάζεται να είναι παρόντες δύο μαιευτήρες, δύο παιδίατροι και δύο μαίες.

 

 

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Μιχάλης Λαζανάκης, Αθήνα

Gynaecologist – Obstetrician Michael Lazanakis, Athens

https://venusmed.gr/