Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ζητά με επιστολή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών

0

Με επιστολή στον Πρωθυπουργό, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ζητά  συνάντηση μαζί του, για την αποκατάσταση των στρεβλώσεων και των αδικιών που συνέβησαν στον χώρο της Υγείας, λόγω της επιβολής των αναγκαστικών μέτρων στα χρόνια την μνημονίων από το 2010 που έπληξαν ιδιαίτερα τον κλάδο των Φυσικοθεραπευτών.

Ειδικότερα, τα ζητήματα που ο ΠΣΦ θέλει να θέσει στον Πρωθυπουργό αφορούν:

  1. Στο μέτρο των κλειστών προϋπολογισμών στις δαπάνες υγείας. Το μέτρο έπληξε τον κλάδο των 2.500 ελευθεροεπαγγελματιών φυσικοθεραπευτών, καθώς η επιβολή αναγκαστικών επιστροφών (rebate & claw back) όσον αφορά τις αμοιβές για τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, είχε σαν αποτέλεσμα, όλα αυτά τα χρόνια, τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας εκ μέρους των φυσικοθεραπευτών για τουλάχιστον 4 μήνες το χρόνο. Οι φυσικοθεραπευτές στήριξαν το Δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα επωμιζόμενοι την λεγόμενη «υπέρβαση» στην πλάτη τους και σε βάρος των προϋπολογισμών των οικογενειών τους.

Οι φυσικοθεραπευτές από το 2013 εργάστηκαν δωρεάν για 5.333.333 συνεδρίες φυσικοθεραπείας και πρόσφεραν υπηρεσίες υγείας αξίας 80.000.000 ευρώ επίσης δωρεάν. Το αίτημα που διατυπώνουν αφορά στην παροχή φυσικοθεραπείας στον Ελληνικό λαό σύμφωνα με τις ανάγκες των ασφαλισμένων, που ανέρχονται στα 94.000.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι με τον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ που θα ισχύσει από 01/10/2018, διευρύνονται οι κατηγορίες των παθήσεων που θα υποβάλλονται σε φυσικοθεραπεία.

  1. Τη μη περίληψη του κλάδου των Φυσικοθεραπευτών που εργάζονται στα Δημόσια Ιδρύματα της χώρας στους δικαιούχους καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας το 2012, παρόλο που ήταν δικαιούχοι του νοσοκομειακού επιδόματος που καταβαλλόταν μέχρι εκείνη τη χρονική περίοδο.

Όλοι οι διατελέσαντες μέχρι σήμερα Υπουργοί Υγείας αναγνώρισαν το δίκαιο του αιτήματός του ΠΣΦ και ήταν θετικοί στην άρση της αδικίας σε βάρος των εργαζομένων στα Νοσοκομεία Φυσικοθεραπευτών και σύμφωνοι στην ανάγκη της απόδοσης της ισονομίας, για ίδια αμοιβή σε όμοιο έργο, κάτι που ορίζεται ρητά από το Σύνταγμα.

Ο ΠΣΦ θεωρεί αυτονόητη την αποκατάσταση της συγκεκριμένης αδικίας και την ένταξη των εργαζόμενων Φυσικοθεραπευτών των Δημόσιων Ιδρυμάτων, στην Α΄ κατηγορία των δικαιούχων του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.