Ξεκίνησαν οι Αιτήσεις για το Θερινό Πρόγραμμα 2019 της Ακαδημίας Stavros Niarchos Foundation Bioethics Academy

0

Η πρόοδος στους τομείς της βιολογίας και της ιατρικής μπορούν να διευρύνουν τις επιστημονικές δυνατότητές μας, ωστόσο υπάρχει ένα κενό ως προς τον τρόπο που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε αυτές τις δυνατότητες.

Και αυτό ακριβώς το κενό έρχεται να συμπληρώσει ο τομέας της Βιοηθικής.

Η νέα ακαδημία Stavros Niarchos Foundation Bioethics Academy (SNFBA) θα επιχειρήσει να ευαισθητοποιήσει το ευρύτερο κοινό σχετικά με τον τομέα της Βιοηθικής στην Ελλάδα. Πρόκειται για μία συνεργασία μεταξύ του Berman Institute of Bioethics του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και της Έδρας Βιοηθικής του Swiss Federal Institute of Technology (ETH), η οποία υλοποιείται με την αποκλειστική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Η Ακαδημία θα προσφέρει προγράμματα που θα υλοποιούνται στην Αθήνα, τη Ζυρίχη και Βαλτιμόρη.

Κάθε Ιούνιο, θα πραγματοποιείται στην Αθήνα ένα εντατικό θερινό σεμινάριο βιοηθικής. Φέτος, το σεμινάριο θα διεξαχθεί από τις 20 έως τις 22 Ιουνίου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του ΙΣΝ μέχρι σήμερα.
Το πρόγραμμα συντονίζεται από τους καθηγητές Jeffrey Kahn, Διευθυντή της Έδρας Andreas C. Dracopoulos του Berman Institute, και την Έφη Βαγενά, Επικεφαλής του Health Ethics and Policy Lab στο ETH. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις και συζητήσεις σε μικρές ομάδες, αναφορικά με ηθικά ζητήματα που εγείρουν περιστατικά που έχουν λάβει χώρα στην Ελλάδα και σχετίζονται με την κλινική ιατρική και τη βιοϊατρική έρευνα.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το θερινό σεμινάριο έχει ξεκινήσει, και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 7 Ιουνίου, 2019, εκτός και εάν συμπληρωθούν νωρίτερα οι 40 διαθέσιμες θέσεις. Στο σεμινάριο μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής ερευνητές βιοϊατρικής, κλινικής ιατρικής, βιοτραπεζών και όσοι εμπλέκονται ή συμμετέχουν σε επιτροπές ηθικής και δεοντολογίας.

Το ΙΣΝ έχει επανειλημμένως προσπαθήσει να ανοίξει τον διάλογο σχετικά με ζητήματα που αφορούν τη βιοηθική. Την περασμένη εβδομάδα, ο Καθηγητής Kahn συμμετείχε σε μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα τη «Γονιδιακή Επεξεργασία και το Μέλλον της Ανθρώπινης Υγείας» στο New York Stem Cell Foundation, με την υποστήριξη του ΙΣΝ. Επιπλέον, φέτος την άνοιξη, δύο οργανισμοί που υποστηρίζονται από το ΙΣΝ, το Stavros Niarchos Foundation Agora Institute στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και το Theater of War Productions, συνεργάστηκαν προκειμένου να ανοίξουν έναν διαφορετικό διάλογο για την ασθένεια, την παρηγορητική φροντίδα και τον θάνατο. Αναγνώσεις αποσπασμάτων αρχαίων ελληνικών κειμένων αποτέλεσαν τη βάση μίας συζήτησης, στην οποία συμμετείχαν επαγγελματίες στον χώρο υγείας από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και Καθηγητές του Ινστιτούτου Berman.