Η ψωρίαση είναι μια δερματική ασθένεια που αφήνει στους ασθενείς ορατά σημάδια. Πολλοί έρχονται αντιμέτωποι με τον κοινωνικό στιγματισμό. Όμως η επιστήμη έχει κάνει σημαντικά βήματα, για τα οποία απαιτείται ενημέρωση.
Κόκκινα σημάδια στο πρόσωπο και το σώμα που καλύπτονται από μικρές ασημένιες φολίδες και προκαλούν έντονο κνησμό. Αυτά είναι τα πρώτα εμφανή σημάδια της ψωρίασης, μιας δύσκολης δερματοπάθειας, που δύσκολα μπορούν να κρύψουν οι ασθενείς. Το 20 με 30% των ασθενών, όπως αναφέρει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa o Στέφαν Σνάιντερ, διευθυντής της Δερματολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αμβούργου-Έπεντορφ, υποφέρει επίσης από πόνο στις αρθρώσεις. Αλλά δεν είναι μόνο ο κνησμός και οι πόνοι τα προβλήματα που προκαλεί η ψωρίαση.
Πολλοί ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν επιπλέον τον κοινωνικό στιγματισμό και τις αρνητικές αντιδράσεις του περίγυρού τους στη θέα κάποιου ατόμου που πάσχει από ψωρίαση. «Οι ασθενείς περιθωριοπιούνται» αναφέρει ο Στ. Σνάιντερ, έχοντας κατά νου πολλές περιπτώσεις ασθενών από διάφορες χώρες του κόσμου.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ψωρίαση εμφανίζεται πιο συχνά σε ανθρώπους με λευκό δέρμα. Ενδεικτικά, ενώ στην Τανζανία η ψωρίαση απαντάται μόλις στο 0,09 του πληθυσμού ενώ στη Νορβηγία στο 11%, στη Γερμανία το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο περίπου στο 2%, το οποίο μεταφράζεται σε 1,6 εκατομμύρια ασθενείς.
Χρόνια ασθένεια που πρέπει να αποδεχθούν οι ασθενείς
Πολλοί ασθενείς πάντως δεν γνωρίζουν τα βήματα που έχει κάνει η επιστήμη στην αντιμετώπιση της ψωρίασης, ούτε τις νέες δυνατότητες θεραπείας. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μια «μικρή επανάσταση». Οι νέες θεραπευτικές μέθοδοι εστιάζουν σε φάρμακα σε ενέσιμη μορφή, που περικλείουν πρωτεΐνες οι οποίες επενεργούν στο ανοσοποιητικό σύστημα. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, η θεραπεία της ψωρίασης, που σχετίζεται με δυσλειτουργίες του ανοσοποιητικού, πρέπει να είναι εξατομικευμένη με σκοπό να αποκλείονται ειδικότερες παρενέργειες σε κάθε ασθενή. Κι αυτό γιατί κατά τη διάρκεια ενός κύκλου θεραπείας είναι δυνατό να εμφανιστούν σοβαρές παρενέργειες, όπως μολύνσεις ή ακόμη να ενεργοποιηθούν άλλα αυτοάνοσα νοσήματα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Όπως υπογραμμίζει ωστόσο ο Στ. Σνάιντερ, οι νέες θεραπείες μπορούν να οδηγήσουν στην εξαφάνιση των συμπωμάτων της ψωρίασης, δεν επιφέρουν όμως ακόμη πλήρη ίαση. Πρόκειται σε κάθε περίπτωση για μια χρόνια ασθένεια, η οποία μπορεί να επανενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή στη ζωή του ασθενούς. Έτσι ένα σημαντικό στάδιο της θεραπείας είναι η αποδοχή από τον ασθενή ότι πρόκειται για μια χρόνια νόσο, που συχνά οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες. Βέβαια για την ώρα τα νέα φάρμακα που έχουν αναπτυχθεί είναι ακριβά και μέχρι στιγμής χρησιμοποιούνται μόνο σε περιπτώσεις βαριάς και μεσαίας κλίμακας ψωρίασης. Παράλληλα οι δερματολόγοι εξακολουθούν να εφαρμόζουν τις κλασικές θεραπευτικές μεθόδους, όπως τη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας ή ειδικών αλοιφών για τις κοινές περιπτώσεις ψωρίασης.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναγνώρισε μόλις το 2014 την ψωρίαση ως χρόνια ασθένεια, ενώ ήδη από το 2004 μετά από πρωτοβουλία της Διεθνούς Οργάνωσης Ασθενών με Ψωρίαση (IFPA) καθιερώθηκε η 29η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης.
Dpa, Mπέρνχαρντ Σπρένγκελ / Δήμητρα Κυριανούδη
Πηγή: in.gr