Ενδοσκοπικός έλεγχος πεπτικού – Ερωτήσεις για την κολονοσκόπηση & την γαστροσκόπηση

0

Οι ιατρικές εξετάσεις που μπορούν να εξετάσουν ολόκληρο το τμήμα του ανώτερου και κατώτερου πεπτικού συστήματος, προσφέροντας μεγάλη διαγνωστική αξία είναι η γαστροσκόπηση που εξετάζεται το στομάχι, ο οισοφάγος και ο δωδεκαδάκτυλος και η κολονοσκόπηση που επιτρέπει στον γιατρό να εξετάσει ολόκληρο το παχύ έντερο, ελέγχοντας για πολύποδες παχέος εντέρου και άλλες πιο σοβαρές παθήσεις.

 

Γιατί πρέπει να κάνει κάποιος γαστροσκόπηση;

O γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε γαστροσκόπηση για πολλούς και διάφορους λόγους. Από τους πιο απλούς όπως ο συνεχής πόνος στην κοιλιά, οι τάσεις προς εμετό, η δυσκολία στην κατάποση μέχρι πιο σοβαρούς όπως είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η απώλεια πολλών κιλών ξαφνικά και η αιμορραγία του γαστρεντερικού σωλήνα. Τέλος μέσω της γαστροσκόπησης λαμβάνεται και δείγμα ιστού για να ελεγχθεί στο μικροσκόπιο (βιοψία).

Πως γίνεται η γαστροσκόπηση;

Αφού γίνει μία ήπια αναισθησία για να είναι η εξέταση καλά ανεκτή από τον ασθενή, εισάγεται το ενδοσκόπιο από τον οισοφάγο μέχρι να φτάσει στο δωδεκαδάκτυλο. Από την μικροκάμερα που έχει πάνω του μεταδίδεται μία εικόνα που επιτρέπει στον γιατρό να εξάγει συμπεράσματα. Το στομάχι φουσκώνει μέσω αέρα για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των εργαλείων και να γίνει η εξέταση.

Γιατί πρέπει να κάνει κάποιος κολονοσκόπηση;

  • διαπιστώνονται τα πρώτα σημάδια καρκίνου στο παχύ έντερο και τον ορθό
  • για να εξηγηθούν κάποιες απότομες αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου
  • για να αξιολογηθούν τα συμπτώματα πόνου και αιμορραγίας από τον πρωκτό και η απώλεια βάρους
  • κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης μπορούν να αφαιρεθούν οι πολύποδες του παχέος εντέρου

Πως γίνεται η κολονοσκόπηση;

Μετά από την χορήγηση ενδοφλέβιου ηρεμιστικού η εξέταση ξεκινάει με την εισαγωγή ενός εύκαμπτου σωλήνα ο οποίος θα περάσει από το πρωκτό και θα φτάσει σε όλα τα τμήματα του παχέος εντέρου. Το ενδοσκόπιο φουσκώνει το έντερο με αέρα και έτσι ο γιατρός έχει μια καλή εικόνα από το εσωτερικό του παχύ έντερου. Ο ασθενής ίσως πρέπει να κινείται λίγο για καλύτερη εικόνα. Κατά την απόσυρση του κολονοσκοπίου, πάλι ελέγχονται τα τμήματα του παχέος εντέρου μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση.

Γαστρεντερολόγος – Γαστρεντερολογική Κλινική Αθήνα

endounit.gr