Οστεοαρθρίτιδα ώμου & επικονδυλίτιδα αγκώνα: Τι πρέπει να γνωρίζετε

0

Οι παθήσεις του ώμου ή του αγκώνα, μπορεί να επηρεάσουν πολύ σοβαρά την καθημερινότητα των ασθενών, προκαλώντας συμπτώματα ενοχλητικά, που μπορούν να καθηλώσουν τον ασθενή στο σπίτι. Δύο από τις παθήσεις που αντιμετωπίζει συχνά ένας ορθοπεδικός είναι η οστεοαρθρίτιδα ώμου και η επικονδυλίτιδα αγκώνα.

 

Οστεοαρθρίτιδα ώμου

Σε αυτήν την πάθηση φθείρονται οι αρθρικές επιφάνειες, οι οποίες με την πάροδο της ηλικίας μπορεί να καταστραφούν αν παραμεληθούν. Αν η πάθηση γίνει ανυπόφορη, τότε το χειρουργείο είναι μονόδρομος για να μπορέσει η ζωή του ασθενούς να συνεχίσει κανονικά. Τα εμφυτεύματα στην ολική αρθροπλαστική είναι μία πολύ καλή μέθοδος που προσφέρει αξιοπιστία και ασφάλεια.

Η συμπτωματολογία εκδηλώνεται βαθμιαία και αφορά την δυσκαμψία της άρθρωσης. Στην συνέχεια ο πόνος μεγαλώνει και οι κινήσεις του ώμου γίνονται όλο και πιο δύσκολες. Όταν πλέον ακούγεται τριγμός από τα οστά, σημαίνει ότι η μόνη διέξοδος είναι η χειρουργική θεραπεία.

Επικονδυλίτιδα αγκώνα

Η επικονδυλίτιδα αγκώνα εμφανίζεται σαν αποτέλεσμα συνεχόμενων κινήσεων των χεριών που τα καταπονεί. Εμφανίζεται σε αθλητές που χρησιμοποιούν πολύ τα χέρια τους όπως οι τενίστες ή σε άτομα που κάνουν χειρωνακτική εργασία.

Χωρίζεται σε έξω επικονδυλίτιδα, γνωστή και ως tennis elbow και σε έσω επικονδυλίτιδα γνωστή και ως golfer’s elbow. Τα συμπτώματα είναι η αδυναμία των χεριών και ο πόνος αλλά και τα μουδιάσματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητά του ασθενούς. Η διάγνωση γίνεται με απλή κλινική εξέταση και αν υπάρχουν αμφιβολίες, μπορεί να ζητηθεί μαγνητική τομογραφία.

Για την αντιμετώπισή της, προτείνονται ασκήσεις έκκεντρης ενδυνάμωσης ή κρουστικός υπέρηχος. Αν έχουν περάσει μήνες και δεν έχετε δει αποτέλεσμα τότε προτείνεται μία μικροχειρουργική για την αφαίρεση του εκφυλισμένου ιστού.

Η ιατρική ιστοσελίδα και οι σύγχρονες μέθοδοι που εφαρμόζονται θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε πως δημιουργήθηκε το πρόβλημα. Κλείστε ραντεβού για να βρείτε τους βέλτιστους τρόπους επίλυσης του δικού σας προβλήματος.

Δρ. Παναγιώτης Πάντος

Ορθοπεδικός Χειρουργός Αθήνα

elbowandshoulder.gr