Παγκόσμια Ημέρα Κεφαλαλγίας

0

Η ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ είναι το 2ο σημαντικότερο ιατρικό πρόβλημα παγκοσμίως, μετά την τεριδόνα και πρώτη αιτία αναπηρίας σε άτομα κάτω των 50 ετών, λόγω απώλειας ποιοτικού χρόνου και πόνου.  Η παγκόσμια έρευνα, παρά την περιορισμένη χρηματοδότηση, αποκαλύπτει νέες θεραπείες με μεθόδους σχεδόν διαστημικές. Βιολογικοί παράγοντες απόλυτα συνδεδεμένοι με τη παθοφυσιλογία της ημικρανιας και συσκευές νευ-ερεθισμού προστίθενται στα κλασικά φάρμακα για την καταπολέμηση της ημικρανίας και των άλλων Κεφαλαλγιών, όπως είναι η αθροιστική Κεφαλαλγία. Στη χώρα μας, πραγματοποιούνται εκτενείς κλινικές μελέτες που στοχεύουν στην επιστημονική τεκμηρίωση αυτών των θεραπειών, οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν πλήρως τη θεραπευτική κατάσταση που επικρατεί τώρα.

Στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Ημέρας Δράσης για την Κεφαλαλγία, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας οργανώνει στις 12 Σεπτεμβρίου  εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τα προβλήματα της Κεφαλαλγίας και της Ημικρανίας με κύριο στόχο την ορθή διάγνωση, αντιμετώπιση, προφύλαξη και αποφυγή κατάχρησης  φαρμακευτικών ουσιών και αυτοθεραπείας.

Οι Βασικές Δράσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι οι ακόλουθες :

1)  Εκδήλωση στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής – 12 Σεπτεμβρίου 2018, 06.00 μμ

με ομιλίες από ειδικούς και ασθενείς. Χαιρετισμό θα απευθύνουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, άλλα δημόσια πρόσωπα και η Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Κεφαλαλγία και την Ημικρανία.

2) Ενημερωτικό σπότ στην τηλεόραση με θέμα την Κεφαλαλγία που θα παίζεται καθόλη την διάρκεια του Σεπτεμβρίου.

3) Ομιλίες σε μέσα μαζικής ενημέρωσης από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας για την ενημέρωση του ευρύ κοινού.

Η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας υποστηρίζει την άποψη ότι η καλύτερη θεραπεία μιας νοσολογικής κατάστασης είναι η πρόληψη που επιτυγχάνεται μέσα από την ενημέρωση του πληθυσμού και για το λόγο αυτό τολμά αυτή την εκστρατεία.

Όσοι υποφέρουν από συχνές Κεφαλαλγίες πρέπει να έχουν ιατρική παρακολούθηση και πρόσβαση στις νέες εξειδικευμένες θεραπείες, γιατί δεν μπορούν από μόνοι τους να διαχειριστούν αυτό το ιατρικό πρόβλημα. Συχνά τα ίδια τα αναλγητικά επιδεινώνουν τους πονοκεφάλους όταν χρησιμοποιούνται αλόγιστα και δεν αρκούν οι φιλικές συμβουλές και οι παραδοσιακοί τρόποι για να αντιμετωπίσει κανείς τον πονοκέφαλό του. Ούτε το ξεμάτιασμα. Ειδικά Κέντρα Κεφαλαλγίας υπάρχουν σε αρκετά δημόσια νοσοκομεία στελεχωμένα με ειδικούς γιατρούς (αναφέρονται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας http://www.kefalalgia.gr/index.php/el), που καθοδηγούν με επιστημονικότητα, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια τους Κεφαλαλγικούς ασθενείς.

ΟΙ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΕΣ ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΖΩΕΣ, ΑΛΛΑ ΗΜΕΡΕΣ ΖΩΗΣ. ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΙΣ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ. ΤΟ ΟΦΕΙΛΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ.