Σε σφράγιση των παράνομων «θεραπευτηρίων» κινείται ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών

0

Σε σφράγιση των παράνομων «θεραπευτηρίων» που αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία κινείται ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, ζητώντας την συνεργασία του Υπουργείου Υγείας και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

 Μάστιγα για τη δημόσια υγεία αποτελούν τα εκατοντάδες παράνομα Φυσικοθεραπευτήρια και άλλου είδους θεραπευτήρια -που οικειοποιούνται τις μεθόδους θεραπείας των Φυσικοθεραπευτών-  που λειτουργούν από άσχετους και απατεώνες «Ψευτο-θεραπευτές».

Ο Π.Σ.Φ. προειδοποιεί για τον τρομερό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία που ελλοχεύει η λειτουργία παράνομων χώρων, που αυτοαποκαλούνται «θεραπευτήρια».

Ιδίως σ’ αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο της παγκόσμια πανδημίας του κορωνοϊού, που τα παράνομα αυτά «θεραπευτήρια», εξελίσσονται σε σφηκοφωλιές μετάδοσης νοσημάτων. Αφού δεν εφαρμόζεται ούτε ο στοιχειώδης έλεγχος, ως προς την τήρηση των μέτρων ασφάλειας, αλλά και για τη διατήρηση των κανόνων υγιεινής.

Με απόλυτη ευθύνη των συνεπειών μιας τέτοιας παρανομίας, και κατόπιν της δημοσίευσης της άνευ προηγουμένου δράσης του απατεώνα ψευτοθεραπευτή, «φυσικοθεραπευτή» και γιατρού – ο οποίος διώκεται για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος- ο Π.Σ.Φ έχει ήδη συζητήσει –την από κοινού συνεργασία του- με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και το Υπουργείο Υγείας.

Επιπλέον, ο Π.Σ.Φ  έχει σημάνει συναγερμό -εδώ και πολύ καιρό- στο Υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας το οξύ πρόβλημα της ανεξέλεγκτης χορήγησης -από την εφορία- κωδικών αριθμών δραστηριότητας (Κ.Α.Δ) υγειονομικών επαγγελμάτων, προς  κάθε επιτήδειο και επίδοξο απατεώνα.

Ο οποίος –στην συνέχεια, με το άλλοθι της έναρξης επιτηδεύματος που του παρέχει η εφορία- παριστάνει ΨΕΥΔΩΣ τον «θεραπευτή», προβαίνοντας -αρχικά- στην αντιποίηση του επαγγέλματος του φυσικοθεραπευτή και στην συνέχεια δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην υγεία των ασθενών.

Τα παράνομα περιστατικά που έχουν καταγγελθεί –έως τώρα-  στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας-Σ.Ε.Υ.Υ.Π. (νυν Εθνική Αρχή Διαφάνειας), από τους ανυποψίαστους πολίτες οι οποίοι έχουν πέσει θύματα των επιτήδειων με τραγικές συνέπειες για την υγεία τους, είναι αμέτρητα!

Και παρότι έχει νομοθετηθεί το μητρώο των εργαστηρίων φυσικοθεραπείας και ήδη βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησης του -με την έκδοση υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό των παραμέτρων της- εκατοντάδες παράνομα «ΨΕΥΤΟ-θεραπευτήρια» λειτουργούν χωρίς άδειες.

Πρόκειται για χώρους παράνομους, των οποίων οι ιδιοκτήτες ισχυρίζονται –ΨΕΥΔΩΣ- ότι παρέχουν υπηρεσίες φυσικοθεραπείας, δημιουργώντας σοβαρές βλάβες στην υγεία των ασθενών, που ανυποψίαστα τους εμπιστεύονται για την θεραπεία τους!

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών  (Π.Σ.Φ.), με εκτενείς και εξονυχιστικές  έρευνες –με τις οποίες διασταυρώνει δειγματοληπτικά, πριν την έκδοση της άδειας άσκησης επαγγέλματος του Φυσικοθεραπευτή, αφού για την απόκτησή της πρέπει να προηγηθεί η εγγραφή στον Π.Σ.Φ.- έχει εντοπίσει και έχει σταματήσει κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις.

Κι επειδή διακηρύττει ότι η Υγεία είναι υπέρτατο αγαθό και η προστασία της αποτελεί χρέος της Πολιτείας και των Θεσμών της, ζητά άμεσα από το Υπουργείο Υγείας και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο τη λήψη αυστηρών μέτρων αντιμετώπισης της -επικίνδυνα ανεξέλεγκτης- μάστιγας των παράνομων «θεραπευτών» και «θεραπευτηρίων»!

Τόσο ως προς την οικονομική εκμετάλλευση των ανυποψίαστων πολιτών, όσο και ως προς την υγεία τους!

Ο Πρόεδρος του Π.Σ.Φ κ. Πέτρος Λυμπερίδης δήλωσε:

«Είναι αμέτρητες οι περιπτώσεις καταγγελίας που δέχεται ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών από πολίτες-θύματα τέτοιων επιτήδειων και αδίστακτων ψευτο-θεραπευτών και τις παραπέμπει στην εισαγγελία.

Η πρόσφατη νομοθεσία έχει ενδυναμώσει την αυστηρότητα του νομικού πλαισίου, αλλά υπάρχουν τεράστια κενά σχετικά:

  1. με το καθεστώς παροχής Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ) υγειονομικών επαγγελμάτων από την εφορία.
  2. με την άμεση σφράγιση των χώρων αυτών, όταν διαπιστώνονται οι προαναφερθείσες παραβάσεις,

Το σοβαρότερο όμως όλων σε όλα τα παραπάνω  –που αποτελεί εγκληματική ενέργεια, όσο παραμένει ως καθεστώς άνευ ελέγχου και τιμωρίας- αποτελεί το γεγονός ότι οι απατεώνες αυτοί, αυτοαποκαλούνται «επιστήμονες», εξαιτίας της παραχώρησης του Κ.Α.Δ.

Για τους λόγους αυτούς αυτούς, καλούμε την Πολιτεία σε άμεση συνεργασία, προκειμένου να προβούμε στην καθολική σφράγιση  των χώρων αυτών, πριν θρηνήσουμε περισσότερα θύματα. Και είναι βέβαιο ότι θα το πετύχουμε!».