Ξανθός: Αποτρέψαμε το Grexit καινοτόμων φαρμάκων

0

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, “Έχουν γίνει εκβιασμοί και τους έχουμε αντιμετωπίσει, αφορούν τα ακριβά φάρμακα. Υπήρχε σενάριο για Grexit καινοτόμων φαρμάκων. Το αποτρέψαμε”.

“Αποτρέξαμε το Grexit καινοτόμων φαρμάκων” διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στον ρ/σ news24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή “Παιχνίδια εξουσίας” των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού.

Συγκεκριμένα, ανέφερε τα εξής:

“Σε σχέση με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ισχύει ότι έχει απελευθερωθεί η τιμή τους από νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης. Έχουμε αύξηση της τιμής τους από το 2017 και μετά παρόλο που η τρόικα έλεγε ότι η απελευθέρωση θα φέρει μείωση τιμών. Από τους 5500 ενεργούς κωδικούς φαρμάκων οι 2061 θα υποστούν μικρή αύξηση, οι 2014 θα έχουν μείωση και 1428 θα μείνουν σταθεροί.

Υπήρξαν απειλές, έγγραφες και σαφέστατες, ότι δεν είναι βιώσιμη η παρουσία φαρμάκων για τον καρκίνο στην ελληνική αγορά.

Έχουν γίνει εκβιασμοί και τους έχουμε αντιμετωπίσει, αφορούν τα ακριβά φάρμακα.

Υπήρχε σενάριο για Grexit καινοτόμων φαρμάκων. Το αποτρέψαμε.

Το θέμα δεν είναι αν αυξήθηκε ή αν μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη, αλλά αν καλύπτεται ο κόσμος. Και επί των ημερών μας όλοι οι ανασφάλιστοι καλύπτονται μόνο με το ΑΜΚΑ τους.

Η δημοσιονομικά η επίπτωση είναι σταθερή, 2,5 δισ. το χρόνο.

Έχουμε θωρακίσει το σύστημα και προσπαθούμε να κάνουμε μια παρέμβαση μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας. Κάποιοι έχουν συνηθίσει η διαπραγμάτευση για το φάρμακο να είναι αντικείμενο οικονομικής συναλλαγής.

Για πρώτη φορά γίνεται διερεύνηση σε ένα πεδίο ασυδοσίας και αδιαφάνειας.

Ενδείξεις υπάρχουν, αποδείξεις δεν ξέρω αν θα προκύψουν.

Οι πολιτικές ευθύνες είναι αυταπόδεικτες. Όταν κάτω από τη μύτη σου εξελίσσεται ένα πάρτυ κάτι δεν πάει καλά.

Αν αυτό σημαίνει και απευθείας συναλλαγή είναι άλλο θέμα. Η λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν η επιτομή της διαπλοκής”.

 

 

 

 

Πηγή: news247.gr